Positief denken, doen en voelen met Positive Action op Hondsrug College

persbericht

EMMEN – Positief denken, doen en voelen. Met Positive Action moet dit dagelijkse praktijk worden op scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs het Hondsrug College. Met als resultaat dat iedereen er zichzelf kan zijn, zich lekkerder voelt en daardoor beter presteert. Afgelopen vrijdagmiddag was de luidruchtige kick-off voor leerlingen uit de klassen 2 van havo en vwo.

persbericht kick-off Positive Action voor klassen 2 van havo en vwo Hondsrug College Emmen

De kick-off van Positive Action voor havo en vwo 2 van het Hondsrug College (foto Boudewijn Benting)

Jezelf kunnen zijn, je prettig voelen in je omgeving, er zijn voor elkaar en naar elkaar luisteren. Het klinkt in eerste aanleg misschien allemaal wat zweverig, maar in feite is Positive Action heel rationeel. Het idee komt uit de Verenigde Staten, waar het uitvoerig en grondig wetenschappelijk is onderzocht. De Drentse jeugdzorgorganisatie Yorneo heeft Positive Action naar Nederland gehaald en is het gaandeweg aan het ontwikkelen voor het Nederlandse onderwijs. De belangrijkste uitkomsten: een positief leer- en leefklimaat in de school, het welbevinden van iedereen op school verbetert aanzienlijk, evenals het rendement en de prestaties.

Onderzoek

Op het Hondsrug College wordt Positive Action gemonitord door wetenschappelijk onderzoeksbureau PIONN. ,,Positive Action moet leiden tot hogere tevredenheid bij leerlingen, ouders en medewerkers en zorgen voor verbetering van zowel collectieve als individuele prestaties’’, zegt directeur mavo, havo en vwo van het Hondsrug College Gerald Bossenbroek. ,,Wij gaan hiermee door zolang het zichtbaar en meetbaar resultaten oplevert.’’ Positive Action wordt overigens vrij breed opgepakt in het voortgezet en middelbaar onderwijs in Drenthe. Bossenbroek: ,,Wij hopen dat elke school in Drenthe dit oppikt, er serieus mee aan de slag gaat en hiermee een stap vooruit maakt. Wij zijn ervan overtuigd dat Positive Action zich dan als een olievlek over Nederland kan uitbreiden.’’

Lesprogramma

Positive Action is kort samengevat ‘heel bewust leren om anders te gaan acteren’. Het bestaat uit een lesprogramma van Yorneo rondom de thema’s ‘wie ben ik?’, ‘gezond denken en gezond zijn’, ‘hoe zorg ik voor mijzelf?’, ‘hoe ga ik om met anderen?’, ‘eerlijk tegenover mezelf en anderen’ en ‘jezelf blijven ontwikkelen’. Elk week wordt de helft van het wekelijkse mentoruur besteed aan behandeling van deze onderwerpen. Daarnaast krijgen alle medewerkers van de school – zowel docenten als niet-onderwijzend personeel – een training in Positive Action. Zo wordt Positive Action onderdeel van de hele cultuur in de school. Centraal staat de positieve aanpak. ,,Er wordt bijvoorbeeld gesproken over wat wel mag, niet over wat niet mag’’, vertelt docent Lichamelijke opvoeding Jan Gerald Mulder, die samen met portefeuillehouder leerlingzaken Geertje Biessen verantwoordelijk is voor de uitvoering van Positive Action.

Kick-off

Het Hondsrug College voert Positive Action geleidelijk in. Waar het vorig schooljaar begon met de eerste klassen op locatie De Es in Emmen, was het vrijdag de beurt aan de klassen 2 havo en vwo op locatie De Marke in Emmen. De officiële kick-off begon met een klassen-ontbijt, waarna de leerlingen aan een carrousel met onder meer spelletjes en activiteiten rond teambuilding en samenwerking deelnamen. Als klap op de vuurpijl kregen de 120 leerlingen allemaal een knalgele Praxis-emmer en twee stokken, waarmee zij samen een drumworkshop van Peter Deiman van De Drumstudio volgden. Het was – samen met elektronisch versterkte beats een ritmisch kabaal van jewelste. Gelijktijdig zouden vier wensballonnen worden opgelaten. Stevige wind gooide echter wat roet in het eten, waardoor slechts een deel aan de einder verdween. Dat mocht de pret echter niet drukken. Het eerste voorbeeld van Positive Action op het Hondsrug College.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.