Gerhard Conens blikt met genoegen terug op veertien jaar burgemeesterschap van Rhede (Ems)

artikel Westerwolde Lougblad, oktober 2019

‘Rhede macht mir Spaß!’

door Jan Johan ten Have

RHEDE (EMS) – Sinds juli 2005 is hij Burgemeister van Rhede, met slechts vijfduizend zielen de kleinste gemeente van het Emsland. En na ruim veertien jaar hangt Gerhard Conens eind deze maand de ambtsketen aan de wilgen. Met veel genoegen blikt Conens terug op zijn twee periodes als partijloos burgemeester, verkozen door de bevolking. Hij deed het met veel plezier, want: ‘Rhede macht mir Spaß!’ De aimabele, spraakzame burgemeester vertelt.

Burgemeesters Gerhard Conens (l.) van Rhede en Jaap Velema van Westerwolde (foto gemeente Rhede).

“Ik ben een echte Rheder jongen. Hier ben ik geboren, ging hier naar school, voetbalde in mijn jeugd bij SuS Rhede en woon hier al bijna mijn hele leven, op drie jaar Hannover na. En hier voel ik me thuis, het is een leuke gemeenschap. De ongeveer vijfduizend inwoners zijn aanpakkers, dorpse mensen die zich onderling verbonden voelen maar ook open staan voor de wereld om zich heen. Het Emsland is een echte volksregio, zo heb ik in het verleden ervaren toen ik werkte als ambtenaar voor het Landkreis in Meppen.”

Kandidaat burgemeester

“Graag wilde ik iets betekenen voor onze gemeente en daarom stelde ik mij in 2005 kandidaat voor het burgemeesterschap, als enige van de vier kandidaten was ik partijloos. Anders dan in Nederland kennen wij een gekozen burgemeester. Ik kreeg de meeste stemmen van het volk en dat lukte zes jaar later weer. Die verrassing was niet zo groot, ik was de enige kandidaat.”

Gezonde gemeente 

“Hier staat een kerngezonde gemeente. Dat is zeker niet mijn persoonlijke verdienste, dat hebben we met elkaar neergezet: politiek, bestuur, bedrijven, organisaties en burgers. Het gaat hier heel goed. De gemeente heeft geen schulden en we hebben slechts twee procent werkloosheid. Sterker nog, we hebben zo’n grote behoefte aan werknemers, dat we ver buiten eigen regio kijken. Momenteel zelfs in Paraguay, waar van oudsher een grote Duitse gemeenschap zit. Dit blijft een uitdaging. De afgelopen jaren zijn er hier heel veel bouwkavels en bedrijventerreinen uitgegeven. We hebben volop gezond bedrijfsleven. Het onderwijs is uitstekend geregeld, we hebben een compleet aanbod voor 6- tot 16-jarigen in onze gemeente. En ook de kinderopvang voor werkende ouders is goed geregeld.”

Van groot belang

“We hebben in de periode van mijn burgemeesterschap met elkaar een paar dingen bereikt die ik van groot belang vind voor onze gemeente. Zo hebben we er hard voor geknokt om voor twee vertrekkende huisartsen en een tandarts opvolging te vinden. Dat is tegenwoordig bepaald niet eenvoudig, maar we hebben het voor elkaar gekregen. Hierdoor is ook de gezondheidszorg binnen onze gemeentegrenzen goed voor elkaar. Toen ik hier veertien jaar geleden begon, was er geen supermarkt in Rhede. Ik vind het ontzettend belangrijk voor de leefbaarheid dat wij hier onze levensmiddelen kunnen verkrijgen. Nu kunnen de mensen hier terecht bij twee prachtige supermarkten. Dat is super.”

Westerwolde

“De afgelopen decennia kwam de verstandhouding met de regio Westerwolde tot bloei. Dat begon met een officieel partnerschap met Bellingwedde in 1979. We zijn goede buren en dat is enorm belangrijk. Onze contacten met Westerwolde zijn zelfs intensiever dan met enkele Duitse buurgemeenten, zo treffen jullie burgemeester Jaap Velema en ik elkaar regelmatig. Ook de contacten met de vorige burgemeesters zoals Drenth, Arleman, Triemstra, Snijder en Klaassen waren zeer goed. De scholen van Rhede en Bellingwolde ondernemen gezamenlijk activiteiten, de brandweerkorpsen gaan samen op oefening, de schuttersverenigingen van Wedde en Rhede bezoeken elkaars feesten en onlangs was er nog een gezamenlijk concert van koren en muziekverenigingen van beide kanten van de grens in Bellingwolde.

De gemeente Vlagtwedde is van oudsher partnergemeente van Haren (Ems), maar die grenst niet aan onze gemeente, Lathen en Dörpen liggen ertussen. Er liggen inmiddels contacten om de samenwerking tussen alle vijf deze gemeenten als een soort mini-EDR neer te zetten. En we trekken samen met Westerwolde op in de organisatie van de Dag van de Vrede op 21 september. Ik heb zelfs al eens in Wedderveer gesproken tijdens de Nederlandse Nationale Herdenking. Op het sportveld moet er gezonde rivaliteit zijn, daarbuiten moeten wij samen een goed glas drinken en met elkaar in gesprek blijven.”

Na het burgemeesterschap

“Na veertien jaar is het tijd voor fris bloed. Dat komt er in de persoon van Jens Willerding, een man van CDU-huize in deze gemeente waar twaalf van de vijftien raadszetels in handen zijn van de christendemocraten. Wat ik zelf ga doen, weet ik nog niet. Ik trouwde op latere leeftijd en heb uit dat huwelijk één zoon van 9. Ik krijg sowieso wat meer tijd voor het vaderschap. En verder zie ik wel wat er op mijn pad komt. Ik ben ook nog voorzitter van de plaatselijke hengelsportvereniging, maar heb vanwege tijdgebrek al in geen tijden meer aan het water gezeten, dus wie weet…”

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.