Zorghuis Samen in Onstwedde wil de stap naar inschakelen van zorg voor ouderen zo laag mogelijk maken

‘Het is voor ouderen ontzettend ingrijpend om hulp te roepen, dat vergeten we vaak’

gepubliceerd in het Westerwolde Lougblad

door Jan Johan ten Have

ONSTWEDDE – Voor de meeste ouderen is het inschakelen van hulp en afhankelijk worden ontzettend ingrijpend, dat vergeten we vaak. In de laatste periode van hun leven moeten ze hun eigen huis verlaten om in een nieuwe zorgomgeving te gaan wonen. “Er wordt vaak heel gemakkelijk gezegd: ‘u gaat daar wonen, daar wordt u heel goed verzorgd’. Maar daarmee zijn mensen vaak wel voor een groot deel de regie over hun eigen leven kwijt. Daarom doen wij er alles aan om mensen hun eigen leven te laten leiden. Zo willen wij de stap naar het inschakelen van zorg voor ouderen zo laag mogelijk maken”, zegt Sylvia Wolfs, die samen met haar man Geert in Onstwedde Zorghuis Samen runt.

Geert en Sylvia Wolfs, initiatiefnemers van Zorghuis Samen in Onstwedde (foto Jan Johan ten Have).

Het concept is uniek, door de mensen van Zorghuis Samen ontwikkeld op basis van ervaringen. In het onderkomen aan de Jabbingelaan wonen mensen in de laatste fase van hun leven. Daarnaast komen er dagelijks maximaal tien ouderen naar de ‘dagbeleving’. Ook biedt het zorghuis ambulante begeleiding en de mogelijkheid om te komen logeren. 

Voor Zorghuis Samen bestaat overigens wel een wachtlijst. “Daarom adviseren wij altijd: wacht niet te lang met inschrijven. En is iemand ingeschreven, maar er toch nog niet aan toe, dan schrappen wij die persoon niet. Je schuift dan gewoon één plekje op”, legt Sylvia uit. 

Dagbeleving

“Wij spreken bewust van ‘dagbeleving’ en niet ‘dagbesteding’ omdat alles draait om beleving. Er is geen vastomlijnd programma, mensen bepalen hier zelf hoe hun dag eruit ziet. Wel houden wij rekening met interesses en hobby’s. Ging iemand bijvoorbeeld altijd graag vissen, dan proberen we te regelen dat we af en toe gaan vissen”, vertelt Sylvia. “Een dementerende man van achterin de vijftig was zijn hele leven schilder. Ondanks zijn ziekte schilderde hij hier dagelijks. Niet meer het vakwerk van voorheen, maar dit gaf de man wel het gevoel dat hij nog nuttig was. En dat was hij ook. Juist dit is wat wij ontzettend belangrijk vinden: mensen moeten betekenis houden. Dementerende mensen die fysiek gezond zijn kunnen prima de rolstoel van andere bezoekers duwen tijdens de dagelijkse wandeling. Want dat is wat we ook doen: mensen stimuleren om in beweging te blijven.”

Verder speelt zich er in Zorghuis Samen het normale dagelijks leven af. Zo ligt er regelmatig een stapel wasgoed op tafel. Wie wil, helpt mee met opvouwen. ‘s Middags is er een gezamenlijke warme maaltijd. Bewoners en bezoekers van de dagbeleving worden betrokken bij het koken, ook dat geeft betekenis. “De sfeer is huiselijk, mensen vullen zo veel mogelijk zelf in wat ze doen. Zo mogen ze bijvoorbeeld zelf bepalen hoe laat ze gaan slapen en opstaan”, legt Sylvia uit. 

Er zijn diverse voorzieningen die de beleving en de mogelijkheden om te bewegen vergroten. Zo is er van donaties en opbrengsten van acties een duofiets aangeschaft. Daarmee hield het sparen niet op. Het spaarvarken werd langzaam maar zeker weer gevuld met als doel de aanschaf van een beleef-tv, een interactief apparaat waarmee een enorm scala aan activiteiten te doen valt: van sporten en bewegen tot spelen tot muziek luisteren. Het benodigde bedrag is inmiddels bij elkaar gespaard, zodat de beleef-tv binnenkort aangeschaft kan worden. 

Vier stappen

Zorghuis Samen geeft ouderen uit Onstwedde en omgeving de kans om ook hun laatste levensfase in eigen dorp te blijven. Dat begint met ambulante zorg. “Hiermee zijn wij onlangs begonnen en dit staat bij ons nog in de kinderschoenen”, zegt Sylvia. “Wij willen dit graag breder uitrollen om al bij mensen thuis een vertrouwensband op te bouwen.” Stap twee is dagbeleving. “Mensen wonen dan nog thuis, maar komen hier één of enkele dagen per week. Zo leren ze Zorghuis Samen alvast kennen en gaan ze zich hier thuis voelen. Wij halen deze mensen zelf op. Op deze manier kunnen wij zien hoe het thuis gaat , zowel bij iemand die alleen woont als met partners die plots mantelzorger zijn geworden. Wij vinden het belangrijk om te signaleren en eventueel actie te ondernemen als er dingen niet goed gaan ”, licht de eigenaresse toe.

De derde stap is af en toe een keer komen logeren, eveneens in het kader van de gewenning. Tot slot komen mensen definitief in Zorghuis Samen wonen. Hiervoor zijn er negen woon- en slaapkamers, waarvan zes éénpersoons en drie die geschikt zijn voor een echtpaar. “Mensen kunnen hier de rest van hun leven blijven wonen, wij beschikken over alle zorgvoorzieningen inclusief stervensbegeleiding”, zegt Sylvia. “Wij ontwikkelen onze aanpak op basis van wat wij horen van de mensen die hier wonen en naar de dagbeleving komen. Hun stem is bepalend. En dat resulteert in een aanpak waarbij mensen zich op hun gemak voelen. De drempel is in eerste instantie vaak hoog. Maar zijn ze eenmaal binnen, dan zeggen ze vaak: ‘Dit had ik veel eerder moeten doen’.”

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.