Revolutionaire, nieuwe Nederlandse waterkering SlamDam in BBC-programma

De revolutionaire nieuwe Nederlandse vinding SlamDam is komende maandag 10 februari te zien in een reportage op de Britse BBC. De snel op te zetten, mobiele, handzame waterkering wordt op de Britse kwaliteitsomroep gepresenteerd naar aanleiding van de overstromingen in het Zuidwestelijke graafschap Somerset.

Het landsdeel Somerset is getroffen door de ergste overstromingen in twintig jaar. Huizen staan onder water en dorpen zijn van de buitenwereld afgesneden. Er worden speciale voertuigen ingezet om voedsel, brandstof en zandzakken naar de dorpen te brengen. ,,Bij een ramp als deze had de SlamDam van grote waarde kunnen zijn’’, vertelt directeur Wim Sondagh. ,,Met de SlamDam kunnen mensen snel, langdurig en effectief het water buiten de deur houden.’’
De BBC interviewde voor het programma onder meer professor Bas Jonkman van de TU Delft. Hij vertelde over Nederlandse ervaringen bij de strijd tegen het water. Want ook in ons land worden regelmatig gebieden bedreigd of getroffen door overstromingen. Denk bijvoorbeeld aan de Gelderse dorpjes Varik en Heeselt aan de Waal, die door onder meer klimaatverandering en plannen van de overheid om van beide dorpen een eiland te maken bang zijn voor overstromingen. Of denk aan Limburg, waar het in 1993 helemaal mis ging en waar in 2012 de inwoners van het dorpje Slenaken de schrik om het hart sloeg toen de Gulp plotseling buiten haar oevers trad.

SlamDam
Zoals de BBC-reportage laat zien is de mobiele waterkering SlamDam een prima middel om water buiten de deur te houden. Het principe van de SlamDam is briljant in al zijn eenvoud: bestrijd water met water. Het is een langwerpige ‘waterzak’ die dankzij een uitgekiende combinatie van vorm en materiaalgebruik  rotsvast op zijn plek blijft liggen bij een waterhoogte tot minimaal een halve meter.
De mobiele waterkering is licht van gewicht, handzaam en daardoor snel te verplaatsen. Met twee mensen is de SlamDam zonder veel inspanning uit te rollen en te vullen met water. Lengte en vorm van de dam zijn onbeperkt doordat SlamDam-delen heel eenvoudig aan elkaar te bevestigen zijn. De SlamDam is bij de ontwikkeling uitvoerig wetenschappelijk getest, onder meer op de proefvelden bij de Technische Universiteit in Delft. De wereldwijde veiligheidscertificering TÜV PAS1188-2:2009 is een erkenning van de betrouwbaarheid en veiligheid.

De uitzending van de documentaire met de demonstratie van de SlamDam is komende maandag 10 februari om 20.30 uur te zien op BBC1 West. Kijk voor meer informatie op www.slamdam.nl.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.