Radio Westerwolde en Westerwolde Actueel met RTV LOGO en Havenstad FM op weg naar streekomroep G1

(Gepubliceerd in het Lougblad Westerwolde)

Radio Westerwolde en de aan de omroep gekoppelde nieuwssite Westerwolde Actueel hebben de handen ineen geslagen met de omroepen RTV LOGO in Oldambt en Havenstad FM in Delfzijl. De samenwerking krijgt gestalte onder de noemer G1 (Groningen 1).  Eerste doelstelling is een gezamenlijke, volledige dagprogrammering. Voor nationale organisatie Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) gaat deze samenwerking lang niet ver genoeg. Maar de vanuit Den Haag gedicteerde NLPO-opdracht is volgens voorzitter Jan Rengers van Radio Westerwolde ‘geen haalbare kaart’.

Schaalvergroting

Schaalvergroting, het lijkt soms wel de enig zaligmakende ontwikkeling in de ogen van beleidsbepalers. Ook lokale omroepen ontkomen niet aan de ambtelijke schaalvergrotingsdwang. Het door aanjager NLPO aan de Groninger omroepen gedicteerde opdracht vond bij diverse lokale stations geen draagvlak. Eén streekomroep van Ter Apel tot en met Warffum, maar zonder de stad Groningen, het Westerkwartier en de gemeenten De Marne en Winsum, de NLPO-opstellers weten duidelijk weinig tot niets van de provincie Groningen. Eén streekomroep voor een groot deel van de provincie Groningen – zoals de nationale NLPO wil – lijkt praktisch onhaalbaar. Toch staan de Groninger lokale omroepen, net als overal in Nederland, aan de vooravond van grote veranderingen door schaalvergroting. Radio Westerwolde, RTV LOGO in het Oldambt en Havenstad FM in Delfzijl werken onder de noemer G1 samen en willen op termijn onder deze naam opgaan in een streekomroep.

Groningen 1

Radio Westerwolde staat niet onwelwillend tegenover samenwerking. De omroep en nieuwssite voor de gemeenten Vlagtwedde, Bellingwedde en Pekela verkende de mogelijkheden en kwam tot een samenwerking van alle omroepen in de grensstreek. Daarvoor waren er al in 2015 verkennende gesprekken met andere omroepen, zoals RTV-S in Stadskanaal, Radio Parkstad in Veendam, Radio Menterwolde en Radio Compagnie in Hoogezand. Om diverse redenen haakten al deze omroepen af. Voor Groningen 1 bleven dus Radio Westerwolde, RTV LOGO en Havenstad FM over. Het is de bedoeling dat deze drie omroepen in de loop van 2017 een gezamenlijke gepresenteerde dagprogrammering op radio krijgen. Ook is het de bedoeling dat er – zoals de NLPO het eist – voor het hele G1-uitzendgebied streektelevisie en een online nieuwsvoorziening komen. Over de invulling hiervan zijn nog geen concrete afspraken gemaakt.

Streekomroep G1

De drie betrokken omroepen hebben samen G1 opgericht. Vanuit de besturen van deze omroepen is er een G1-bestuur in het leven geroepen, die de ontwikkeling van streekradio in Oost-Groningen begeleidt. “Hoe ons gebied er precies gaat uitzien, weten we nog niet. Zeker is wel dat het de gemeenten Westerwolde, Oldambt en Delfzijl omvat”, vertelt Rengers, die samen met penningmeester Jan de Vries, secretaris Janny de Vries, Jan Hebers en Henk Schoot het bestuur van Radio Westerwolde vormt. “Ook de gemeente Eemsmond komt er zeer waarschijnlijk bij. Daar is nog geen lokale omroep actief, maar wel een zeer enthousiaste groep televisiemakers, die al hebben aangegeven zich graag bij G1 aan te sluiten. De vraag is nog wat er met de gemeente Pekela gebeurt. Die valt momenteel onder Radio Westerwolde, maar na de gemeentelijke herindeling niet onder de gemeente Westerwolde. De beoogde reorganisatie van lokale omroepen tot streekomroepen valt sowieso ongelukkig samen met de gemeentelijke herindeling in Groningen.”

Dagprogrammering

Het eerste beoogde concrete resultaat van de samenwerking is een gezamenlijke, gepresenteerde dagprogrammering op werkdagen van 9.00 tot 18.00 uur. Als enige van de drie heeft Radio Westerwolde doordeweeks al een gepresenteerd programma, dagelijks van 9.00 tot 12.00 uur is er De Dag Vanmorgen te horen, een actualiteitenprogramma met aandacht voor regionieuws, het weerbericht en andere zaken die spelen in de samenleving, gepresenteerd door Martijn Geertsema. “Dat programma wordt goed beluisterd en heel goed gewaardeerd door de luisteraars”, weet Rengers. “Veel omroepen zouden graag zo’n programma bieden. Voor ons ligt er hiermee een mooi fundament voor een volledige dagprogrammering in de vorm van streekradio.” Dat betekent wel dat er een organisatie komt te staan met meer beroepsmedewerkers, zoals presentatoren, verslaggevers, regisseurs, programmamakers, redacteuren en journalisten. De begroting van deze geprofessionaliseerde streekomroep is nog niet rond, maar deze zal aanzienlijk hogere cijfers te zien geven dan die van de betrokken lokale omroepen. Het is de bedoeling dat de volledige G1-dagprogrammering in de loop van volgend jaar te horen is.

Lokale programma’s door Vrijwilligers

De drie lokale omroepen behouden elk hun eigen karakter. Want naast de gezamenlijke G1 dagprogrammering blijft de eigen, lokale programmering in de avonduren en weekends in stand. “Wij hebben een enthousiaste groep vrijwilligers die een zeer gevarieerd programma-aanbod maken. Er zijn programma’s voor jongeren en ouderen, muziekprogramma’s met jazz, blues en Duitstalige muziek, de Radiobingo, religieuze programma’s, een Groninger programma, een sportprogramma en nog veel meer. Dit aanbod is geweldig en de inzet van onze vrijwilligers is en blijft van grote waarde. Als daaraan behoefte bestaat, is het mogelijk dat Radio Westerwolde, RTV LOGO en Havenstad FM onderling programma’s gaan uitwisselen.”

Televisie

Van de drie G1-omroepen is RTV LOGO momenteel de enige die televisie-uitzendingen maakt. Het is de bedoeling dat – zoals vereist door de NLPO – de tv-programmering wordt uitgebreid naar het volledige G1-gebied. “Dat legt vooral qua inzet van vrijwilligers behoorlijk wat extra druk op onze organisatie”, weet Rengers. “We werken momenteel met zo’n honderd vrijwilligers, willen we televisie gaan maken dan moeten daar zeker dertig extra vrijwilligers bij komen: verslaggevers, presentatoren, cameramensen, regisseurs, programmamakers en redacteuren.’’

Zoals gezegd brengt RTV LOGO binnen G1 knowhow en ervaring binnen op het gebied van televisie maken. Daarnaast is er Samen In Beeld TV (SIB TV) Uithuizen, in de toe te voegen gemeente Eemsmond. SIB is geen lokale omroep, maar een groep enthousiaste televisiemakers, die samen luchtige, sociale, actuele en informatieve televisieprogramma’s maken. Deze programma’s zijn onder meer te zien via www.sameninbeeld.tv. Volgens Rengers is Samen In Beeld enthousiast voor de samenwerking binnen G1: “Dat is natuurlijk een prachtige toegevoegde waarde.”

Internet

Ook internet-nieuwsvoorziening maakt deel uit van de NLPO-vereisten. Met Westerwolde Actueel heeft Radio Westerwolde dé online nieuwsportal voor heel Zuidoost-Groningen. Hoewel deze nieuwssite volledig op vrijwilligers draait, is de site zeer dynamisch, actueel, volledig en accuraat. Qua professionaliteit kunnen er weinigen tippen aan dit staaltje burgerjournalistiek. Het is dan ook de bedoeling dat Westerwolde Actueel de voortrekkersrol gaat vervullen bij het uitrollen van internetnieuwsvoorziening in de overige G1-gemeenten. Rengers: “Eerste vereiste is daarbij wel dat er vrijwilligers zijn die dit uitvoeren. Onze ervaring is dat er diverse vrijwilligers beschikbaar zijn die prachtige foto’s en beeldreportages kunnen maken. Veel lastiger is het om redacteuren en verslaggevers te vinden. Daarvoor ben je vaak afhankelijk van een te kleine groep mensen die er allemaal heel veel tijd in steken. Daarom zijn schrijvende vrijwilligers – burgerjournalisten die aan de slag willen als verslaggever of redacteur voor de site – altijd welkom.”

Voorzitter

Rengers begon acht jaar geleden als voorzitter van Radio Westerwolde. “Ze zochten iemand zonder achtergrond in radioland, die met een frisse blik naar de materie keek. Ik had nog nooit iets met radio gedaan en het leek me een mooie uitdaging”, vertelt Rengers. Voor hem komt de vorming van G1 op een goed moment: “Het is een uitdagende klus. Ik heb altijd gezegd dat ik dit voorzitterschap maximaal tien jaar wilde doen, daarom zie ik dit als een uitstekende manier om mijn werk hier over twee jaar af te ronden.’’

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.