Ontmoeting in de Dorpstaxi

gepubliceerd in Rabo & Co Magazine

Het is veel meer dan een gewone taxi. Dorpstaxi Wagenborgen is een plek voor ontmoeting en beleving. Tijdens ritjes in het elektrische wagentje onderhouden de vrijwillige chauffeurs en de passagiers op leeftijd verrassende contacten. En of ze nu naar de supermarkt rijden of een visje gaan eten in Termunten, in de Dorpstaxi worden verhalen gemaakt. Het zijn belevenissen voor passagiers én chauffeurs.

tekst: Jan Johan ten Have
beeld: Marc Zijlstra


Wie

Janneke Schilthuis, Harrie Meijerhof, Bertha Koning-Veentjer

Wat

Dorpsondersteuner Wagenborgen, chauffeur Dorpstaxi, passagier Dorpstaxi

Waar

Wagenborgen

Waarom

Mobiliteit  in de regio voor senioren, zinvol werk voor vrijwilligers na hun werkzame leven en sociale contacten tussen dorpsbewoners versterken.


Het idee is verbluffend in al zijn eenvoud. Voor senioren die vaker thuis zitten of minder mobiel zijn dan ze lief is, is er een mogelijkheid om zich in hun woonplaats Wagenborgen en omgeving te laten vervoeren tegen een geringe vergoeding. Achter het stuur zitten vrijwilligers die het werkzame leven achter zich hebben gelaten, maar die zich nog graag dienstbaar maken voor de samenleving. En die het leuk vinden om het nuttige met het aangename te verenigen: het uitvoeren van zinvol vrijwilligerswerk en tegelijk op een laagdrempelige manier in contact komen en blijven met dorpsgenoten. Het sociale netwerk wordt er groter van.

De Dorpstaxi rijdt nu ruim een half jaar door Wagenborgen en omgeving. De wagen staat gestald in de voormalige brandweerkazerne aan de H.L. Emmensweg, daar wordt tijdens de stalling de batterij opgeladen. Het idee voor de Dorpstaxi komt uit de koker van dorpsondersteuner Janneke Schilthuis. Als medewerker van Vrijwilligers Netwerk Wagenborgen staat zij klaar voor dorpsbewoners die op welke manier dan ook een helpende hand, luisterend oor of duw in de goede richting nodig hebben. De woorden ‘verbindt mensen met een vraag en vrijwilligers met een aanbod’ op haar visitekaartje zeggen genoeg. 

Geanimeerd gesprek

We stappen in bij chauffeur Harrie Meijerhof. De 73-jarige Wagenborger is onderweg naar zijn 85-jarige plaatsgenote Bertha Koning-Veentjer. “Zelf ben ik slecht ter been, maar ik kan nog prima rijden”, vertelt de bestuurder van het zwarte, elektrische wagentje met vier zitplaatsen. “Janneke vroeg mij of ik vrijwilliger wilde worden. Ik zei ‘ja’ omdat ik dit een mooi en belangrijk initiatief vind. Voor ouderen die moeite hebben om naar het centrum van het dorp te gaan voor een boodschap. Maar ook voor mensen die het gewoon leuk en gezellig vinden om een ritje te maken door de omgeving.” Mevrouw Koning stapt voor de tweede keer in de Dorpstaxi: “Ik kan zelf nog wel naar het centrum fietsen, hoor. Maar als het weer wat slechter is, kan ik de Dorpstaxi gebruiken.” De twee blijken elkaar tot eigen verrassing te kennen. En gelijk ontspint zich een ontspannen en geanimeerd gesprek. Janneke glundert, dit is nou precies wat ze voor ogen had. 

De dorpsondersteuner maakt graag van de gelegenheid gebruik om een misverstand uit de wereld te helpen: “De Dorpstaxi is er voor alle senioren. Ook al ben je zelf nog heel mobiel, dat maakt niet uit. Het gaat om het sociale aspect. En je doet niemand tekort. Sterker nog, hoe meer mensen er gebruik van maken, hoe beter.” Bestellen van de Dorpstaxi kan via de Dorpstelefoon. Dit is een telefonisch aanspreekpunt in het dorp dat iedereen kan bellen als er bijvoorbeeld vragen of problemen zijn. De Dorpstelefoon wordt bemand door vrijwilligers, een groep vrouwen uit het dorp draagt het mobiele toestel om beurten volgens rooster bij zich. Ook dit is een initiatief van Vrijwilligers Netwerk Wagenborgen.

Bestemming

Iedereen die bepaalt zelf de bestemming van de Dorpstaxi. Dat kan een doelgericht ritje zijn naar bijvoorbeeld de supermarkt, een activiteit in De Menterne of Steunhörn, een afspraak bij de pedicure, kapper of huisarts, maar ook zomaar een rondrit door het dorp, bijvoorbeeld langs de mooiste tuintjes en de dierenweide. Het is mogelijk om naar Delfzijl te rijden om de zee te zien of een bezoek te brengen aan de prachtige kerk van Noordbroek. Verder heeft VNW een aantal vaste bestemmingen, bijvoorbeeld naar de open tuin De Witte Wolk in ‘t Waar, naar Tuincentrum Freek van der Wal of de alpacaboerderij van de familie De Boer in Siddeburen of een visje eten in Termunten. ‘Chauffeurs Sikke, Richard, Gerrit, Harrie, Rolf, Koos, Abel en Dorothea verheugen zich erop om met u een ritje te maken’, staat er op de folder. 

Met het idee van de Dorpstaxi maakte Schilthuis een begroting. Voor de aanschaf kreeg VNW bijdragen uit verschillende fondsen, onder meer Rabo Club Support. Ook uit contributie van VNW-leden, sponsorbijdragen, de vergoedingen van passagiers en het Wagenborger InvesteringsFonds worden kosten betaald. “Deze bijdragen van de Rabobank en andere partijen zijn ontzettend belangrijk om initiatieven als dit van de grond te krijgen”, zegt Janneke. In de exploitatie is vooral de verzekering een uitdaging: “Dit is geen alledaagse situatie waarvoor een standaardverzekering bestaat. De verzekering is maatwerk en daaraan hangt een pittig prijskaartje. Wij hopen hiervoor nog eens een voordeliger oplossing te vinden.”

Meer publicaties van Ten Have Tekst.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.