Commentaar: ‘Onderzoek’ leefbaarheid Telegraaf is broddelwerk

(gepubliceerd in het Lougblad, 26 maart 2014)

Is Vlagtwedde nou de ‘op één na mooiste gemeente van Nederland’ of  juist de op één na minst fijne gemeente om te wonen. Dat laatste is volgens De Telegraaf het geval. Nou kom ik nogal eens in deze groene, ruime, rustige gemeente Vlagtwedde en ken ik er behoorlijk wat mensen, die er voor zover ik weet allemaal zeer naar tevredenheid wonen. Dus fronste ik even mijn wenkbrauwen toen ik las dat Vlagtwedde als woongemeente van de Amsterdamse schreeuwkrant rapportcijfer 2,5 kreeg. Net iets beter dan Vaals, waar het met een 2,2 echt ‘de hel op aarde’ is.

Bellingwedde en Stadskanaal doen het overigens met respectievelijk een 3,2 en een 3,4 niet veel beter. Het is volgens het blauw-gele blablablad zeer ernstig gesteld met bijna heel Groningen, Friesland, Drenthe, Zeeland en Zuid-Limburg. Dat in tegenstelling tot de Randstad en het Gooi, waar men waarlijk fantastisch toeft. Ja, ja.

Het cijfer bleek gebaseerd op iets dat een serieus onderzoek pretendeert te zijn. Hoe en door wie dat onderzoek precies is uitgevoerd en onderliggende kengetallen zijn verzameld, blijft echter een volslagen raadsel op pagina TA1 van de Krant van Wakker Nederland van zaterdag 8 maart. Bronnen worden niet vermeld, dus de herkomst en betrouwbaarheid van de cijfers blijft onduidelijk.

Stel dat die inhoudelijk wel kloppen, ook dan zijn er heel wat kanttekeningen te plaatsen. Het enige fundament dat de krant onder het gepubliceerde lijstje van fijnste en minst fijne gemeenten legt, is een overzicht van een paar criteria: gemiddeld besteedbaar inkomen, afstand naar ziekenhuis, aantal misdrijven per 1000 inwoners, woz-waarde, afstand naar grote supermarkt, afstand voortgezet onderwijs en percentage inwoners onder de armoedegrens. De Telegraaf flanst op basis van dit wel erg korte lijstje wat cijfers op onduidelijke wijze in elkaar en hop, daar rolt een beste-slechtste-lijstje uit de computer.

Ook inhoudelijk valt er over de beoordeling wel wat te zeggen. Neem bijvoorbeeld de cijfers betreffende de grootste afstand naar een ziekenhuis. Wanneer ik met een levensbedreigende aandoening naar het hospitaal moet worden overgebracht, zal het mij toch een rotzorg zijn hoe veel kilometer die weg is. Als ik er maar snel ben. Een ambulance legt over de Zevenmeersveen- of Tweekarspelenweg een kilometer aanzienlijk sneller af dan over Coolsingel of Lijnbaansgracht. Het criterium moet dus tijd zijn in plaats van afstand in kilometers, zoals de Telegraaf meldt. Of neem woz-waarde. Hoe lager de gemiddelde woz-waarde van woningen, hoe negatiever, meent De Telegraaf. Maar is dat een feit? Een lage woz-waarde betekent ook een lage hypotheek en dus lage woonlasten voor woningbezitters.

Je mag  je toch serieus afvragen welke ‘onderzoeker’ deze criteria heeft geformuleerd. Zie bijvoorbeeld de afstand naar voortgezet onderwijs. Hoe verder weg, hoe slechter, is de perceptie. Jarenlang fietste ik in mijn tienerjaren zelf elke dag een kilometer of tien van Onstwedde naar school in Stadskanaal. Soms alleen over het platteland, soms met ‘de groep’, een heel sociaal gebeuren. Misschien zou dagelijks twintig kilometer fietsen juist wel erg goed zijn voor veel tieners in een tijd van toenemende obesitas. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Ik werd er bepaald niet ongelukkiger van. Een veel betere maatstaf is toch kwaliteit van onderwijs?

Werk, veiligheid en gezondheidszorg, allemaal heel belangrijk . Maar ik vind het persoonlijk toch ook ontzettend fijn wonen op een plek waar ik in het donker de sterren nog kan zien. Waar het ’s nachts nog stil is, de lucht relatief schoon en waar de buurman nog ‘moi’ zegt. Waar velen de schouders eronder zetten als het zwembad in stand moet blijven of de tennisclub een nieuw clubhuis krijgt. En waar ik binnen tien minuten met de hond in het bos loop.

Het ‘onderzoek’ van De Telegraaf is broddelwerk en de resultaten zijn niet serieus te nemen. Gezien de reacties doen velen dat echter wel. Op basis van het oordeel zal iemand van elders zich wel twee maal bedenken om in Vlagtwedde, Stadskanaal of Bellingwedde te gaan wonen. Prima, wat mij betreft. Want ik ben nogal gehecht aan de rust en ruimte. Houden zo.

Jan Johan ten Have
reacties? info@tenhavetekst.nl

Comments

 1. dick de ruiter says

  Het lijkt er ook op dat er een wegingsfactor is meegenomen die bestaat uit de afstand tot de zaligmakende randstad, of misschien zelfs de heilige grachtengordel. Wat moet het in de ogen van deze Hollandse ‘patriotten’ verschrikkelijk zijn om zo ver weg te wonen van waar het allemaal gebeurt.
  Ik moet altijd denken aan wat mijn moeder vroeger zei wanneer ik qua merkkleding niet in de pas liep van mijn leeftijdsgenoten: “Laat ze maar zeuren… Jij weet wel beter”

 2. K.Veldman says

  Ze moeten hier in het Noorden nooit een krant weer verkopen,laatst kreeg ik een verkoopster aan de telefoon die vroeg of ik de krant wou ik zei nee en ze vroeg waarom niet ,ik zei volgens die krant hebben we de slechtste gemeente maar wel goed genoeg om de krant te nemen.Ik zei hou hem maar.

 3. Hebelien says

  Waarom zouden al die westerlingen dan hier naar toe komen??? Juist…de rust, de ruimte, de goedkopere huizen en bijbehorende ruimte om het huis. Iets wat je daar met een vergrootglas moet zoeken. Flutkrant en idem onderzoek. Alles uit hun duim gezogen volgens mij. Ze hebben waarschijnlijk nooit één voet binnen de gemeentegrenzen van Vlagtwedde gezet

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.