Acteurs zetten publiek aan tot nadenken vanuit eigen ervaringen tijdens bijzonder theaterstuk

ALTEVEER (GN.) – De Joseph Wresinski Cultuur Stichting komt met de bijzondere theatervoorstelling De Omdenkers naar De Drijscheer in het Groningse Alteveer. De Omdenkers is een muzikale theatervoorstelling met humor, over spookburgers met een stoutmoedig plan. Een voorstelling die aanzet tot het overdenken van het samen leven door acteurs die ervaring hebben als spookburgers: Nederlanders die illegaal zijn in eigen land.

De acteurs van De Omdenkers zijn illegaal. Nederlanders van geboorte en toch illegaal in eigen land. Ze leven, ademen, vechten voor hun bestaan en hebben lief, maar op papier bestaan ze niet. En dat komt vaker voor dan de meeste mensen denken. Ze staan bij geen enkele gemeente ingeschreven en zijn daardoor volslagen rechteloos. Het zijn mensen die leven in armoede en voormalig thuislozen.

140207 - Omdenkers

In samenwerking met professionele theatermakers, vormgevers en muzikanten schreven zij dit stuk en spelen zij zelf alle rollen op het podium. Naar aanleiding van een reeks uitvoerige gesprekken met hulpverleners maakten zij een theatrale bewerking gemaakt van hun bijzondere werkelijkheid als ‘spookburgers’: ,,Dit staat voor mij boven iedere horizon geschreven, en dáárvoor wil ik strijden: jullie recht om in vrijheid te wonen, werken en lief te hebben”.

Roos, een van de figuren uit De Omdenkers, is spookburger. Net als Lisa en haar man Karel, Agnes, Michael, Leon en Alphons. Ze zijn door te veel ongeluk getroffen waardoor leven op dood spoor belandde. Ze wonen illegaal op een camping. Dat kan zo niet duren. Ze moeten hun verhaal kwijt. Maar waar, bij wie? Op radio of TV? In de krant? Bij de wethouder? De pastoor? Ze hebben een stoutmoedig plan en betreden het enige podium dat voor hen open staat: het toneel. Want: ,,Als wij ons verhaal kunnen vertellen, kunnen wij de wereld een duwtje geven. En als wij de wereld een duwtje kunnen geven, kijken de mensen in het dorp misschien eindelijk op”.

De Omdenkers is na succesvolle theatervoorstellingen als Lazarus? en Maria, moeder van altijd durende bijstand de volgende voorstelling van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting. Het Fonds voor Cultuurparticipatie van het ministerie van OC&W zegt over deze stichting: ,,De Joseph Wresinski Cultuur Stichting slaagt er op bijzondere wijze in om met een groep mensen die in armoede leeft theater te maken dat persoonlijke thema’s omzet in een theatraal verhaal dat een breed publiek raakt.”

De Omdenkers van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting vindt plaats op donderdag 27 februari vanaf 20.00 uur in De Drijscheer aan de Keiweg 1 in Alteveer (Gn.). De zaal is open vanaf 19.30, de toegang is gratis. Er zijn maximaal 150 plaatsen beschikbaar. Bezoekers worden dringend verzoek om zich vooraf aan te melden via de omdenkers@gmail.com om teleurstellingen te voorkomen op de avond zelf.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.