Vijfduizend badeendjes racen voor sociaal restaurant De Blanckenborg

(publicatie in Lougblad september 2015)

Maar liefst vijfduizend badeendjes zwemmen op vrijdag 25 september om het hardst door de parkvijver van De Blanckenborg in Blijham. De duizenden ‘neven en nichten’ van badeend-mascotte Blanckie racen om het hardst van oever naar oever, aangevuurd door een nostalgische spuitwagen van stichting Oud Brandweermateriaal Winschoten.

 

Teamleiders Clarie de ~Boer en Henny Snoek van De Blanckenborg tonen mascotte Blanckie van de Badeendjesrace, die hier op vrijdag 25 september plaatsvindt ten bate van de inrichting vansociaal restaurant in zorgcentrum De Blanckenborg in Blijham.

Teamleiders Clarie de ~Boer en Henny Snoek van De Blanckenborg met mascotte Blanckie (foto Jan Johan ten Have).

Doel van de badeendjesrace is om geld in te zamelen voor de aankleding van het nieuwe sociaal restaurant annex activiteitencentrum van woon- en zorgcentrum De Blanckenborg in Blijham. Na het verzakken van de vloer van de recreatiezaal, wordt deze momenteel grondig verbouwd door de eigenaar van het pand, wooncorporatie Vestia. Na de verbouw wordt de zaal ‘leeg opgeleverd’. Tot het zo ver is, vinden de activiteiten plaats in een grote tent naast De Blanckenborg.

Aankleding Blanckenborg

Dan moet de zaal nog worden aangekleed, met onder meer nieuw meubilair, decoraties en een keuken. ,,Want wij willen er een gezellige ruimte van maken voor onze bewoners en ouderen uit de omgeving’’, vertelt teamleider activiteitenbegeleiding Clarie de Boer. Binnen het zorgbudget is tegenwoordig echter nauwelijks financiële ruimte voor zoiets. Daarom zetten de medewerkers en vrijwilligers zich in om hiervoor geld in te zamelen. ,,De Blanckenborg is het enige volledig zelfstandige woon- en zorgcentrum van de wijde omtrek’’, vertelt teamleider zorg van De Blanckenborg Henny Snoek. ,,De betrokkenheid is groot, zowel vanuit het dorp als van onze medewerkers en vrijwilligers.’’

Badeendjesrace

Iedereen kan voor de badeendjesrace voor vijf euro een van de deelnemende eendjes adopteren. De ‘adoptieouders’ krijgen een nummer dat correspondeert met een van de eendjes. Wie de eendjes heeft geadopteerd die het snelst aan de overkant zijn, wint een prijs. Er zijn prachtige prijzen te winnen, zoals een HP-laptop – beschikbaar gesteld door Eksa Automatisering in Leeuwarden, een dames- of herenfiets, één minuut gratis winkelen bij de SPAR supermarkt in Blijham, een dinerbon voor twee personen en een theaterbon voor twee personen

Eendjesmarkt

In aanloop naar de badeendjesrace is er van 13.00 tot 17.00 uur bij De Blanckenborg Eendjesmarkt. Op de warenmarkt is een breed aanbod aan producten te vinden, vaak scherp geprijsd. Ook zijn er lekkernijen te koop. Het wordt een gezellige markt, onder meer dankzij live muzikale omlijsting. Lekker snuisteren kan ook op de rommelmarkt. Er is nog ruimte voor standhouders. Zij kunnen zich aanmelden bij De Blanckenborg via tel. (0597) 565500.

Sociaal restaurant

De opbrengst van de badeendjesrace en Eendjesmarkt is onder meer bestemd voor de inrichting van een sociaal restaurant in De Blanckenborg. Dit wordt een eetpunt in het dorp, waar ouderen gezellig samen kunnen tafelen. Daarvoor wordt er een keuken in de zaal gebouwd. Het is de bedoeling dat vrijwilligers hier gaan koken voor ouderen uit Blijham en omgeving. Die ouderen kunnen er eten voor een zeer lage prijs. Zo wordt het een betaalbaar, sociaal samenzijn. ,,Lekker eten voor een minimale prijs, waarbij de gezelligheid voorop staat. Daarnaast is het de bedoeling dat er een mobiel podium komt, zodat er in de zaal ook optredens kunnen plaatsvinden’’, vertelt Henny. ,,In samenwerking met de gemeente Bellingwedde willen wij hier een ruimte inrichten waar mensen elkaar kunnen opzoeken en helpen.’’ Voor het runnen van het sociaal restaurant en bijvoorbeeld het organiseren van activiteiten zoals spelletjes is De Blanckenborg nog op zoek naar vrijwilligers. Belangstellenden kunnen zich melden via tel. (0597) 565500.

Kijk voor meer informatie over de Eendjesmarkt, Badeendjesrace en het adopteren van een badeendje op de website van de badeendjesrace of de Facebookpagina van de badeendjesrace

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.