artikel Lougblad ‘Nieuwe tour Troebadoers dit najaar begint in Ons Noabershoes Veelerveen’

(gepubliceerd in Lougblad september 2015)

‘Lu hebben t gevuil dat ze bie ons op veziede binnen, allenneg de keze en metworst op toavel ontbreken’

Of Alex Vissering, Jan Henk de Groot en Edwin Jongedijk na hun eerste tour vorig jaar zouden doorgaan als De Troebadoers, was eigenlijk geen moment de vraag. De drie Oost-Groninger singer-songwriters beleefden zo veel plezier aan hun gezamenlijk project, dat ze dit jaar weer de bühne op gaan. Te beginnen op 26 september, met een try-out in Ons Noabershoes in Veelerveen.

Alex Vissering, Edwin Jongendijk en Jan Henk de Groot brengen samen als De Troebadoers hun tweede album uit. Hun toer 'Nachtkrabers' door Noord-Nederland begint op 26 september in Ons Noabershoes in Veelerveen.

Alex Vissering, Edwin Jongendijk en Jan Henk de Groot, samen de Troebadoers, zijn ‘Nachtkrabers’ (eigen foto)

In de zon, op een bankje bij het Veenhuis in Vriescheloo, daar vertelt Alex voor de telefoon enthousiast over de nieuwe tour Nachtkrabers door Groningen en Drenthe, het komend half jaar. En over de nieuwe plaat die eraan zit te komen, titel nog onbekend. Opgenomen in datzelfde Veenhuis.

Americana

Idolaat van akoestische snaarinstrumenten zijn ze, alle drie. Van gitaar, dobro en banjo. En van Groningen en Americana. Gevoelig voor sfeer zijn ze ook, vandaar de locatie van de opnames: het rustieke Westerwoldse platteland, op de grens met het Duitse Emsland. Daar spelen ze hun partijen in. Americana op zien Grunnegs

Volop variatie op de nieuwe nieuwe plaat. Met bestaande eigen nummers, hertaalde teksten op bestaande muziek en ook nieuwe nummers. En covers, maar nimmer ‘greatest hits’, want de Troebadoers zijn niet van de platgetreden paden. Het zijn creatieve geesten. ,,Creatieve mensen slapen nooit. Daarom hebben we de tour Nachtkrabers genoemd’’, licht Alex toe. De plaat is eind september klaar, voordat de eerste try-out plaatsvindt.

De samenwerking tussen de soloartiesten Vissering, De Groot en Jongedijk ontstond toevallig. Het bleek een vruchtbare kruisbestuiving, met muziek en anekdotes vol humor en gevoel. Alsof het nooit anders was. Over de sfeer zegt Alex: ,,De bezuikers van onze veurstellens hebben t gevuil dat ze bie ons op veziede binnen. Allenneg de keze en metworst op toavel ontbreken nog.’’ Waarna hij tot stilte wordt gemaand. Want er is een plaat die klaar moet…

Zalen en theaters

Het begon vorig jaar in kleine zalen, maar ook theaterprogrammeurs wisten De Troebadoers te vinden. Het succes was er , de reacties waren zeer lovend. Dat mag blijken uit de boekingen voor de nieuwe tour: de Troebadoers spelen in de theaters Martiniplaza in Groningen (21 november), Geert Teis in Stadskanaal (14 november), De Molenberg in Delfzijl (10 oktober), de Nieuwe Klinker in Winschoten (16 oktober), Vanberesteyn in Veendam (7 november), De Muzeval in Emmen (10 december) en het Kielzog in Hoogezand (11 december).

De overige optredens vinden plaats in Ons Noabershoes in Veelerveen (try-out, 26 september), Kerk 11 in Valthermond (try-out, 3 oktober), de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren (24 oktober), Winsinghof in Roden (8 november) en Barontheater Opende (13 november).

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.