Start Koploperproject in Groningen biedt MKB-bedrijven duurzame winst

PROVINCIE GRONINGEN – Het gloednieuwe Koploperproject in de provincie Groningen biedt bedrijven en gemeenten de kans om collectief praktijkgericht aan de slag te gaan met duurzaam ondernemen. ,,Deelnemers ervaren hierbij aan den lijve dat duurzaam ondernemen niet alleen hoort en nodig is, maar ook lonend en boeiend kan zijn’’, zegt initiatiefneemster Reina Boels.

De koploperprojecten startten onder regie van DGMR raadgevende ingenieurs Drachten gestart in Friesland. Het resultaat van deze projecten is dat het project inmiddels is uitgegroeid tot een heel netwerk van zo’n 140 duurzame bedrijven en organisaties – zoals gemeenten, zorginstellingen en scholen – die gezamenlijk stappen zetten richting duurzaamheid en versterking van de regionale economie. Ook buiten Friesland slaat het concept aan en lopen al Koploperprojecten, onder meer in Opmeer en Diemen.

Groningen
DGMR Drachten, Noordbaak Groningen en Rein advies Wedde hebben de handen ineen geslagen om ook de provincie Groningen geïnspireerd te krijgen en een impuls te geven aan een duurzame, regionale economie via het opbouwen van een soortgelijk koplopernetwerk. Het project start in negen gemeenten ten oosten van de stad Groningen, te weten Bellingwedde, Vlagtwedde, Stadskanaal, Oldambt, Veendam, Pekela en Menterwolde.

Duurzaamheid
De deelnemende bedrijven worden middels de DuOn-Scan (ISO 26000) van DGMR en de Milieubarometer grondig doorgelicht (nulmeting) op duurzaamheid. Hiertoe worden interviews afgenomen en de resultaten worden één op één doorgesproken. Nieuwe kansen en verbetermogelijkheden worden in kaart gebracht en deelnemers gaan concreet aan de slag met verbeteracties. Er worden ervaringen met andere koplopers uitgewisseld en ook andere ondernemers worden gestimuleerd om werk te maken van duurzaam ondernemen. Daarnaast zijn er bijeenkomsten, waarin de resultaten en te zetten stappen met de deelnemers onderling worden uitgewisseld. Het project rondt af met een Koplopersymposium waarop de deelnemers zich als duurzaam bedrijf kunnen profileren en tegelijkertijd andere bedrijven enthousiast  kunnen maken om ook deel te nemen. Rondom het project wordt de nodige publiciteit gegenereerd. Het project duurt ongeveer een jaar.

Er is in eerste instantie ruimte voor twee bedrijven per gemeente. Belangstellende MKB-ondernemers kunnen zich aanmelden bij Rein Advies. Dit kan per e-mail via info@rein-advies.nl. Meer informatie over Koploperprojecten is te vinden op de website www.koploperproject.nl.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.