Stadskanaalster jongeren over ‘Geen 18 Geen Alcohol’

Vanaf 1 januari 2014 geldt een wettelijke minimumleeftijd van 18 voor alcoholgebruik. Er mag geen alcohol meer worden verkocht aan jongeren tot en met 17 jaar. Bovendien zijn zij strafbaar als ze het in bezit hebben. Jongeren uit de gemeente Stadskanaal vertellen wat ze hiervan vinden.

Echelle d’ Haan en Janell Wessels: ‘Het moet wel gezellig blijven’

Ze mogen nu nog gerust een biertje of mixdrankje bestellen tijdens het uitgaan. Maar met ingang van 1 januari is dat voor hen voorlopig verleden tijd. Want Echelle d’ Haan en Janell Wessels uit Stadskanaal zijn beiden 16 jaar en moeten vanaf volgend jaar wachten tot hun 18e met het bestellen van alcohol. Ze maken zich er niet heel druk om, want Echelle en Janell hebben het ook prima naar hun zin zonder drank.

 Beide meiden werken af en toe achter de bar in Stap-o-theek FOX. Dat doen zij tijdens de alcoholvrije Teenage Party’s. Ze vinden het leuk werk, dankzij de muziek en de jongeren die er plezier hebben. Ook zonder bier, wijn en mixjes. Want met drank op kom je er niet in, daarvoor zijn er bij de ingang blaastesten.

1 Echelle en Janell

Janell Wessels (l.) en Echelle d’ Haan (foto Jan Johan ten Have).

Indrinken
Wel weten de beide leerlingen van de Ubbo Emmius Scholengemeenschap dat er nu heel wat jongeren zijn die ‘indrinken’ voor het stappen, vooral op de reguliere zaterdagavond. Dat doen ze veelal om de kosten van het stappen wat te drukken en Echelle en Janell verwachten niet dat dit fenomeen na 1 januari plotseling over is omdat het niet meer mag.  ,,Wij behoren tot de groep die eerst wel mocht drinken en nu ineens weer niet. Ik denk dat veel jongeren van onze leeftijd hier wel moeite mee hebben’’, zegt Echelle.

Gezellig
Ze hopen dat hun leeftijdgenoten wel uit blijven gaan, ook als ze niet meer mogen drinken. Janell: ,,Ik denk dat het verhogen van de leeftijdsgrens vooral op lange termijn effect heeft. Misschien is het niet mogen drinken voor een bepaalde groep leeftijdgenoten wel reden om niet meer op stap te gaan. Ik hoop dat de meesten toch blijven uitgaan. Want het moet wel gezellig blijven.’’ En dat kan ook prima zonder alcohol!

Bjorn Bhaggan en Pim Kielman: ‘Wij hebben ook lol zonder alcohol’

Pim Kielman en Bjorn Bhaggan uit Stadskanaal zijn beiden 16 en vaste bezoekers van jongerencentrum De Kwinne in hun woonplaats. Wel of geen drank is daar geen issue omdat De Kwinne volledig alcoholvrij is. Op de vraag of zij nu het gevoel hebben dat ze niet kunnen wachten tot ze 18 zijn om te mogen drinken, kijken Pim en Bjorn elkaar even aan en halen vervolgens tegelijk hun schouders op: ,,Het maakt ons niet uit, wij hebben ook lol zonder alcohol.’’

Waarom de minimumleeftijd voor drankconsumptie is verhoogd, weten Pim en Bjorn wel. ,,Te veel drinken is slecht voor de hersens van jongeren’’, zegt Bjorn. Dat klopt, want die zijn nog in ontwikkeling. Dat klopt. En omdat het nou eenmaal niet mogelijk is om ‘een beetje alcohol’ te reguleren, heeft de overheid het verbod voor 16- en 17-jarigen afgekondigd.

2 Bjorn en Pim
Bjorn Bhaggan (l.) en Pim Kielman (foto Jan Johan ten Have).

De twee komen graag in De Kwinne. Ze ontmoeten er vrienden, spelen een potje pingpong en doen mee aan sportactiviteiten die er twee keer per week zijn. Ook helpen ze mee bij het bereiden van het wekelijkse gezamenlijke diner. ,,Het is hier altijd leuk’’, vinden ze.

Indrinken
Ze horen wel van leeftijdgenoten die in groepen even stevig gaan indrinken voordat ze op stap gaan. En die het met oud en nieuw even flink op een drinken zetten. Zelf hebben ze daar helemaal niks mee. ,,Het zijn bepaalde groepen jongeren die dit doen’’, zegt Pim. ,,Wat ik wel denk is dat er door overmatig drankgebruik sneller trammelant ontstaat. Maar dat is niet alleen zo bij jongeren, dat geldt voor alle leeftijden.’’

Pim en Bjorn denken dat het gevolg van de nieuwe regelgeving wel eens zou kunnen zijn dat sommige horecagelegenheden hun deuren gesloten houden voor jongeren tot 18 jaar op avonden dat er gedronken mag worden. En speciale, alcoholvrije party’s voor jongere tieners houden. Dat gebeurde al af en toe voor jongeren tot 16 jaar. Dat zij er dan op de reguliere zaterdagavond niet meer welkom zijn vinden ze hooguit een beetje jammer, maar niet heel erg: ,,We gingen er toch nog niet heel vaak heen.’’

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.