Pilot met mobiele zonnepanelen voor meer biodiversiteit bij boer Bolderdijk in Onstwedde

door Jan Johan ten Have, publicatie in Westerwolde Lougblad

ONSTWEDDE – Wie op de Vosseberg tussen Onstwedde en Mussel eens in Oostelijke richting kijkt, heeft ze vast wel eens zien staan. Een tiental constructies met zonnepanelen op een strook wilde bloemen. Het zijn de mobiele zonnepanelen van de 35-jarige boer Leks Bolderdijk. “Wij doen een uniek, innovatief proefproject met mobiele zonnepanelen om de zogeheten akkerranden rendabel te maken”, vertelt hij. “Zonnepanelen op de grond gaan vaak ten koste van biodiversiteit. Ons doel is om dankzij zonnepanelen de biodiversiteit juist te vergroten.”

Akkerbouwer Leks Bolderdijk uit Onstwedde bij zijn mobiele zonnepanelen, een pilot voor het creëren van meer biodiversiteit (foto Jan Johan ten Have)
Akkerbouwer Leks Bolderdijk uit Onstwedde bij zijn mobiele zonnepanelen, een pilot voor het creëren van meer biodiversiteit (foto Jan Johan ten Have)

Het Europese Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) eist dat akkerbouwers vergroenen. Daarvoor bestaan verschillende manieren, onder meer teelt van hennep, groenbemesting en akkerranden. Laatstgenoemde zijn stroken die ingezaaid worden met een speciaal veldbloemenmengsel om het aantal (soorten) insecten te vergroten. “Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van akkerranden omdat deze daadwerkelijk heel goed zijn voor de biodiversiteit. En biodiversiteit is van groot belang voor een gezonde en vruchtbare bodem op lange termijn. Echter, bedrijfseconomisch gezien zijn de akkerranden voor de boer niet bepaald aantrekkelijk. Want je levert nogal wat vierkante meters akker in”, legt Bolderdijk uit.

Meer biodiversiteit

Maar hoe maak je akkerranden nou wel aantrekkelijk voor de boer? Over die vraag ging hij eens brainstormen met zijn vriend Willem de Vries van GroenLeven, specialist in grootschalige zonneparken. Er ontsproot een idee: wat als je die onrendabele akkerranden nou eens zou combineren met zonnepanelen om aanvullend energie op te wekken en daarmee iets extra’s te verdienen? Daarvoor moesten die zonnepanelen wel mobiel zijn. En geplaatst in een open constructie, want voor biodiversiteit heeft de grond wel water en licht nodig. Met dat idee ontwikkelde GroenLeven een pilot van tien constructies van elk tien zonnepanelen. Die staan nu voor het tweede jaar op een akkerrand van Bolderdijk. Hoeveel stroom de panelen exact opleveren, is nog niet niet bekend. Want de zonnepanelen zijn nog niet aangesloten. Het proefproject is vooral bedoeld om te kijken naar de invloed van de mobiele zonnepanelenconstructies op de biodiversiteit in de betreffende akkerrand. 

Onderzoeksresultaten

Het Louis Bolk Instituut – kennisinstituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid – voert dit onderzoek uit. Het instituut bestudeert de ontwikkeling van de biodiversiteit op de plekken waar de zonnepanelenconstructies staan. De eerste onderzoeksresultaten zijn binnen. Dit geeft een eerste indicatie van de effeten. “Het aantal insecten onder de panelen is wel minder dan op open grond, maar de variatie in soorten is groot. En de insecten zitten natuurlijk niet vast onder de panelen, zij kunnen vrij bewegen in en over de grond en door de lucht, op zoek naar water en voedsel. Dus vooral de diversiteit aan soorten is belangrijk. In dat opzicht zijn de eerste onderzoeksresultaten absoluut hoopgevend”, vertelt Leks. 

Of de combinatie van akkerrand met mobiele zonnepanelen voldoet aan de voorwaarden die het GLB stelt, is nog niet bekend. “Het Ministerie van Landbouw beslist hierover uiteindelijk. Daarom werken wij samen met het Louis Bolk Instituut. Als wij kunnen aantonen dat zonnepanelen op akkerranden niet nadelig zijn voor de biodiversiteit, maar juist de aanleg van akkerranden bedrijfseconomisch aantrekkelijker maakt, dan ben ik hoopvol gestemd dat het ministerie hiervoor groen licht geeft. Inmiddels zijn er in de media – waaronder vakblad Nieuwe Oogst – enkele publicaties verschenen over ons proefproject. De reacties uit onze branche zijn wisselend, van positief tot kritisch. Maar hé, dat hoort erbij als je je kop boven het maaiveld uitsteekt. Akkerranden aantrekkelijker maken voor boeren en daarmee stimuleren dat er meer van worden aangelegd, daar gaat het mij om. Want ik word blij van akkerranden.”

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.