Stadskanaalster Very ‘Eavy oldschool heavy- metalfestival van internationale allure

persbericht

STADSKANAAL – Het Stadskanaalster metalfestival Very ‘Eavy groeit uit tot een festival van internationale allure. Voor de komende, vierde, editie die plaatsvindt op vrijdag 18 en zaterdag 19 april in sportcentrum De Spont, zijn inmiddels kaarten besteld door metalliefhebbers uit veertien landen. Zij reizen vaak grote afstanden om te genieten van concerten van een keur aan toonaangevende metalbands, afkomstig uit zeven verschillende landen.

Organisator Hugo Koch uit Stadskanaal is blij met de overweldigende belangstelling. Uit liefde voor de metalmuziek steekt hij vele vrije uren in de belangeloze organisatie van zijn geesteskind. Het doet hem dan ook bijzonder deugd dat de Very ‘Eavy entreebewijzen als warme broodjes over de toonbank gaan. ,,Dat heeft ook te maken met de aantrekkelijke prijs van de toegangsbewijzen’’, denkt Koch. ,,Want ondanks het grote aantal sterke en bekende bands kost een passe-partout in de voorverkoop slechts 27,50 euro.’’

140218 - Very 'Eavy
Witch Cross, een van de co-headliners van Very ‘Eavy 2014 (eigen foto).

Sfeer
Stadskanaal mag zich in het tweede weekend van april verheugen over de komst van muziekliefhebbers uit Mexico, Argentinië, Singapore, Roemenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Ierland, Engeland, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, België en uiteraard Nederland. Hoewel sommige bezoekers vervaarlijk uitgedost zijn, hoeft volgens de organisator niemand zich zorgen te maken over veiligheid: ,,De sfeer is altijd fantastisch. Dit festival trekt echte liefhebbers, mensen die komen voor de sfeer, de muziek en om gelijkgestemden te ontmoeten. Er valt nooit een onvertogen woord.’’

Tygers of Pan Tang
Headliner van het festival is dit jaar de legendarische Britse metalband Tygers of Pan Tang. Deze in 1978 opgerichte vertegenwoordigers van de New Wave of Britisch Heavy Metal bereikte met debuutalbum Wild Cat in 1980 al nummer 18 in de UK Album Chart. De band werd al snel versterkt met tweede gitarist John Sykes, die later furore maakte in onder meer Thin Lizzy en Whitesnake. In de loop der tijd kende band behoorlijk wat bezettingswisselingen maar desondanks staat Tygers of Pan Tang ook meer dan 35 jaar na oprichting nog altijd als een huis.

Vrijdag
Very ‘Eavy begint op vrijdag met, vier concerten. De Nederlandse hard rock ’n roll band Jurassic Park rond twee Frankenstein-oprichters is goed voor zowel eigen werk als klassiekers van onder meer Frankenstein en Black Sabbath. Verder geven acte de presence de Italiaanse Kiss-tributeband Dressed to Kiss en het Canadese Iron Kindom, dat een klassiek seventies en eightties geluid neerzet, geïnspireerd op onder meer Iron Maiden, Judas Priest, The Scorpions en Rush. Lord Volture is goed voor een ‘heavy metal attack fron the lowlands.

Zaterdag
Naast headliner Tygers of Pan Tang is er op zaterdag veel te genieten voor de metalliefhebber. Co-headliners zijn Picture, Savage, Witch Cross en Killer. Het Deense Witch Cross combineert melodieuze powerrock met sociale statements in een stijl die doet denken aan onder meer Mercyful Fate en King Diamond. Picture wordt wel gezien als de eerste Nederlandse heavy-metalband. Nationale bekendheid verwierf Picture dankzij radio-uitzendingen van Alfred Lagarde en Hanneke Kappen. Het Britse Savage werd met name bekend met het nummer Let it Loose, dat enorm populair was in de metalscene van begin jaren tachtig en later zelfs nog werd gecoverd door Metallica. Ook het in 1980 opgerichte Belgische Killer is sterk beïnvloed door de Britisch New Wave of Heavy Metal. Na ruim tien jaar radiostilte pakte de band in 2003 de draad weer op, onder meer met twee nieuwe albums. De line-up van zaterdag wordt gecompleteerd door het Duitse  Alpha Tiger, het Nederlandse Maniac Forces en de drie Britse heavy metalbands Avenger, Salem en Toledo Steel.

Het Very ‘Eavy festival vindt plaats op vrijdag 18 en zaterdag 19 april in sporthal De Spont aan het Gandhiplein 4 in Stadskanaal. De deuren gaan vrijdags open om 19.30 uur en om 20.00 uur staat de eerste band op het podium. Zaterdag gaan de deuren open om 12.30 uur en begint het programma om 13.00 uur. Kaarten kosten in voorverkoop 27,50 euro en zijn geldig voor beide dagen. Voorverkoopadressen zijn www.veryeavy.nl, sporthal De Spont in Stadskanaal, Diskid in Zwolle , Popeye in Hengelo en Big Bad Wolf Records in Leeuwarden Aan de kassa kost een kaart 30 euro.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.