Smeuïge verhalen en spannende avonturen tijdens Roege Wilt wandeling

persbericht

ONSTWEDDE – Smeuïge verhalen van spannende avonturen. De mythe rond de onbehouwen Onstwedder Roege Wilt staat er bol van. En het is deze notoire ellendeling die centraal staat tijdens de Roege Wilt Wandeling die op zaterdagavond 30 augustus vanaf 18.00 uur plaatsvindt in Ter Wupping en Smeerling. Initiatiefnemers en gastvrouwen zijn Gretha Wolfs van koffie- en theeschenkerij De Meelschuur in Onstwedde en Margriet Nieuwenhuis van Gasterij Natuurlijk Smeerling.

Roege Wilt is de hoofdpersoon in een verhaal van de in 1860 in Onstwedde geboren onderwijzer Ammo Henderikus Smith. De mythe wil dat Roege Wilt vocht, stal en dieren mishandelde. Roege Wilt woonde in een hol in de grond op de Roege Baarg, een zandheuvel bij Ter Wupping. En in de buurt van Ter Wupping kwam hij op mysterieuze wijze om het leven.

persbericht over de Roege Wilt Wandeling in Onstwedde, Smeerling en Ter Wupping

Initiatiefnemers en gastvrouwen van de Roege Wilt Wandeling, Gretha Wolfs (l.) en Margriet Nieuwenhuis (foto Ten Have Tekst).

Deze schurk staat centraal tijdens de Roege Wilt Wandeling, die begint bij koffie- en theeschenkerij De Meelschuur aan de Ter Wuppingerweg 3 in Onstwedde. Daar worden de wandelaars om 18.00 uur ontvangen met Weskenhoezenkoffie met een Westerwoldse lekkernij (voor kinderen limonade) en geeft Meijco van Velzen een inleiding over het verhaal van Roege Wilt. Daarna gaan de deelnemers in groepsverband onderweg voor een wandeling over ongeveer zeven kilometer. Tijdens het wandelen door de prachtige natuur van Ter Wupping, het dal van de Ruiten Aa en Smeerling duiken verschillende vreemde en minder vreemde figuren op. Ook zijn er diverse rekwisieten uit de mythe te bewonderen. Onderweg krijgen de deelnemers een versnapering. De Roege Wilt Wandeling eindigt na zo’n anderhalf uur bij Gasterij Natuurlijk Smeerling aan Smeerling 15 in Onstwedde.

Hierna lopen de wandelaars in groepsverband onder begeleiding terug naar De Meelschuur. Zonder begeleiding terugwandelen is ook mogelijk, maar in verband met de invallende duisternis geheel op eigen risico.

Start- en eindpunt van de Roege Wilt Wandeling is De Meelschuur aan de Ter Wuppingerweg 3 in Onstwedde. Deelname kost zes euro, inclusief genoemde consumpties. Kinderen tot en met 12 jaar betalen 1,50 euro. Opgave kan tot 28 augustus bij De Meelschuur, tel. (0599) 332578 en e-mail meelschuur@hotmail.com of bij Gasterij Natuurlijk Smeerling, tel. (0599) 312611 en e-mail info@gasterij-natuurlijk-smeerling.nl.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.