Persbericht ‘Oogstfeest bij opening De Graanrepubliek’

Op zaterdag 20 oktober van 13.00 tot 21.00 uur

BAD NIEUWESCHANS (persbericht) – De Graanrepubliek is een nieuw samenwerkingverband van producenten van eerlijke kwaliteitsproducten van graan uit eigen regio. Ze zitten met elkaar onder één dak in de voormalige remise in Bad Nieuweschans, waar iedereen onaangekondigd binnen mag lopen om te kijken hoe er wordt geproduceerd. En het eten en drinken is ook gelijk te proeven in taveerne Locloods 1877. Op 20 oktober gaan voor het eerst de deuren open voor het grote publiek. Er is die dag een Oogstfeest van 13.00 tot 21.00 uur.

Foto bij het persbericht over de opening van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans op zaterdag 20 oktober 2018 - een samenwerkingsverband van Hooghoudt, Marne Mosterd, Pasta Noble, LocLoods 1877, bouwerij Witte Klavervier, mouterij Kiemkracht en Bakkerij Kiemkracht.

LocLoods 1877 in De Graanrepubliek (foto Kirsten Huiting).

De Graanrepubliek is de graanschatkamer van Nederland. Op de Groninger klei- en zandgronden groeit het lekkerste koren. Dus waarom zou je granen uit verre oorden halen? Dat is het idee achter De Graanrepubliek, gevestigd in rijksmonument de oude locomotievenremise in Bad Nieuweschans. “Wat we in De Graanrepubliek maken, is vooral erg lekker. Het gaat om smaak”, zegt Margriet Nieuwenhuis, een van de initiatiefnemers. “Daarnaast vinden wij dat voedsel van veld tot mond zo weinig mogelijk kilometers moet afleggen. Dat is goed voor mens en milieu.”

Eerlijke bedrijvigheid

De Graanrepubliek bruist van eerlijke bedrijvigheid. Zo bakt Bakker Wiebrand dagelijks vers brood en banket met meel en bloem van buurman De Haverrepubliek. De Haverrepubliek vermaalt graan uit de graanrepubliek tot diverse soorten meel en bloem, voor thuis of grootverbruik. Bakker Wiebrand is niet alleen de dorpsbakker voor Bad Nieuweschans en omgeving, de bakker levert ook het brood op de kaart van taveerne Locloods 1877. En het brood wordt – evenals alle andere producten van De Graanrepubliek – verkocht in de winkel van Locloods 1877.  

Pasta Noble produceert in De Graanrepubliek verse en gedroogde pasta’s naar authentiek Italiaans recept. Tradizionale uit eigen keuken gemaakt van Groninger granen, voor horeca en consument. De Groninger mosterdmakers  sinds 1895 Marne Mosterd openen een productielocatie in De Graanrepubliek, evenals de Groninger familiedistilleerderij sinds 1888 Hooghoudt. Brouwerij Witte Klavervier gaat er traditionele bieren brouwen, op termijn van de op te richten Mouterij Kiemkracht. Al deze producten staan ook op de kaart van taveerne Locloods 1877.

Kijken, proeven en beleven

Hoe maak je van eerlijke grondstoffen heerlijk eten en drinken? En hoe heerlijk zijn die producten eigenlijk? In De Graanrepubliek kan iedereen kijken, proeven en beleven. Over een balustrade wandelen bezoekers langs alle bedrijvigheid van De Graanrepubliek om met eigen ogen te zien hoe de genoemde producenten van granen de lekkerste producten maken. Iedereen mag er vrij rondlopen en op afspraak zijn er rondleidingen, waarbij het verhaal van De Graanrepubliek wordt verteld. Ook verzorgen verschillende bedrijven workshops voor bezoekers die graag actief aan de slag gaan. En dan is het nog mogelijk om culinaire ontdekkingsreis door De Graanrepubliek te maken in de vorm van een proeverij, zowel dagelijks vanaf de kaart van de taveerne als een proeverij op maat in groot gezelschap op afspraak.

Dit alles is te zien, ervaren en beleven tijdens het Oogstfeest van De Graanrepubliek op zaterdag 20 oktober van 13.00 tot 21.00 uur in de voormalige remise aan de Oudezijl 1 in Bad Nieuweschans. De toegang is gratis.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.