Minister Kamp wil verplichte shockproof bouw in Noordoost-Groningen, dit kan met Componext

Minister Henk Kamp wil nog vanaf dit jaar in het gebied ten noordoosten van de stad Groningen verplicht aardbevingsbestendig laten bouwen. Daarmee wil hij in de toekomst verdere schade en mogelijke claims uit het Groninger aardbevingsgebied voorkomen. Aardbevingsproof bouwen is inmiddels mogelijk in Nederland, met het concept Componext. Deze door Noord-Nederlandse ondernemers ontwikkelde bouwmethode heeft zich in buitenlands aardbevingsgebied al volop bewezen.

 Componext is een innovatieve vorm van industriële bouw, toegepast in de woningbouw. Huizen die op deze manier zijn gebouwd, zijn bestand tegen aardbevingen. ,,Ons concept heeft in buitenlandse aardbevingsgebieden al bewezen aardschokken goed te doorstaan’’, vertelt directeur Gerrit Kerkdijk van DNN in Emmen, producent van prefab dak- en gevelelementen en een van de partners in Componext. Andere partners zijn een bouwbedrijf, een installateur en diverse leveranciers.

componext

Oersterk en aantrekkelijk geprijsd
Componext-woningen zijn woningen die bestaan uit prefabdelen, onder meer de vloer, de gevels, de wanden en het dak. Deze worden in een fabriek gemaakt en op de bouw geassembleerd. De bouwtechniek is oersterk, waardoor de Componext-woningen kwalitatief zeer hoogwaardig zijn. De prijs is aantrekkelijk, onder meer dankzij de aanzienlijk kortere bouwtijd. Componext werkt met staalframebouw, een snelle en lichte manier van bouwen. De woning bestaat uit een basisunit en flexibele woonruimtes. In de basisunit wordt alle techniek geplaatst. Alle overige ruimte is daardoor flexibel en vrij in te delen.

Flexibel
De Componext-woning is levensloopbestendig, dus starterswoning, eengezinswoning en seniorenwoning ineen. De woningen zijn op relatief eenvoudige wijze uit te breiden met bijvoorbeeld een dakterras, een extra slaapkamer of zelfs een volledige woonverdieping. Zo kan een starterswoning uitgroeien tot een volwaardige gezinswoning. De woningen worden opgebouwd vanuit standaardmodules en prefab-elementen en zijn volledig aan te passen aan de wensen van de klant.

Duurzaam en energieneutraal
Componext is een duurzaam en groen concept. Componext-woningen zijn energieneutraal opgezet, waardoor de bewoner veel lagere woonlasten heeft. Dat geeft opdrachtgevers zoals woningbouwcorporaties de mogelijkheid om de energiekosten te integreren in de huurprijs. Kerkdijk: ,,Dit is absoluut een kans voor de bouw om uit de negatieve spiraal te komen.’’

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.