Koekjesfabriek Wedde beoogd epicentrum duurzaam ondernemen in de regio

WEDDE – De Koekjesfabriek in Wedde is in beeld als broedplaats voor maatschappelijk verantwoorde, grensoverschrijdende bedrijvigheid in de regio. Dat is het plan van enkele ondernemers, die zich hebben verenigd in STichting Ontwikkeling Potentieel (STOP). Tijdens de eerste bijeenkomst ‘Mogelijkheden in de regio’ op 17 oktober presenteerde de stichting zich aan een groep geïnteresseerde ondernemers en samenwerkingspartners. Een concrete stap is de opzet van het Koploperproject, in navolging van groot succes van dit project in Friesland.

De bijeenkomst begon met een introductie door de initiatiefnemers Reina Boels van Rein Advies en Gert Zeemering van Zeemering Advies. ,,Denk werelds, handel Gronings’’, hield Boels – zelf  ondernemer in De Koekjesfabriek – haar gehoor voor. STOP beoogt de ontwikkeling van bedrijfsmatig en vakmatig potentieel door inspiratie, innovatie en co-creatie. Met andere woorden, het ontplooien, stimuleren en coördineren van samenwerking tussen bedrijven, instellingen en organisaties. De Koekjesfabriek biedt hierbij ruimte voor bedrijven, bedrijvigheid en activiteiten, als broedplaats voor een duurzaam concept dat ook op de lange termijn een aanwinst is voor dorp en regio. Het is de bedoeling dat STOP in 2014 elke twee maanden een bijeenkomst houdt rond uiteenlopende MVO-thema’s zoals lokale energieproductie, slim energieverbruik voor gebouwen, cradle 2 cradle en herbestemming. En dat er vanuit een kruisbestuiving nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan.

Onderzoek
In opdracht van STOP voert masterstudente International Business and Management aan de RUG Bianca Kistemaker een onderzoek uit naar kansen in de EDR-regio voor ondernemers in het MKB. Zij onderzoekt hoe bedrijven elkaar als partners in deze regio kunnen versterken. Hierbij vormen de succesfactoren van maatschappelijk verantwoord ondernemen de rode draad. Zij onderzoekt wat de daadwerkelijke behoeften zijn van inwoners en ondernemers in de regio. ,,Er zijn veel losse initiatieven”, vertelde zij. ,,Zie deze als losse puzzelstukjes. Het is zaak om van de losse stukjes een geheel te maken, waarbij concrete behoeftes en het oplossen van lokale problematiek centraal moet staan. Denk in deze regio bijvoorbeeld aan jeugdwerkloosheid, vergrijzing, krimp, de woningmarkt en schaalvergroting. Als voorbeeld van mogelijke concrete ontwikkelingen in de Koekjesfabriek noemt zij de inrichting van flexwerkplekken, ontmoetingsplekken en de opzet van workshops social media.

Noordbaak
Een van de partners is Noordbaak, een non-profitorganisatie die in Noord-Nederland bedrijven, scholen en overheden helpt bij het organiseren van duurzaamheid. Hierbij legt Noordbaak als kennispartner en ontmoetingsplaats verbindingen te leggen tussen overheden, bedrijfsleven en onderwijs.’’

131028 - Koekjesfabriek bewerkt

Ada Kruiter van Noordbaak lichtte tijdens de bijeenkomst het principe van people, planet, profit uit. Want duurzaamheid is pas echt haalbaar als het ook commercieel lonend is. ,,Een gezonde ecologische kringloop is natuurlijk, eerlijk, puur en regionaal”, vertelde zij. ,,Het gaat om weconomy, om het omzetten van onzichtbare kennis naar zichtbare kansen.” De nieuwe werkelijkheid is de circulaire economie, een systeem van partnership, delen, ruilen en kennis. Dit is een van de fundamenten onder het idee achter de Koekjesfabriek.

Koploperproject
Tijdens de bijeenkomst gaf Jaap de Vries van ingenieursbureau DGMR Drachten een presentatie over het in Friesland zo succesvolle Koploperproject. Inmiddels is duidelijk dat het Koploperproject een van de MVO-thema’s is die vanaf begin 2014 opgepakt wordt in de Koekjesfabriek ,,Duurzaamheid is veel meer dan alleen energie besparen en afval scheiden’’, stelt De Vries. ,,Het is een complete transitie van verbruikseconomie naar circulaire economie in alle aspecten van de samenleving. Bedrijven die op lange termijn een gezonde toekomst tegemoet willen gaan, moeten zich rigoureus aanpassen aan maatschappelijke veranderingen, zoals schaarste van natuurlijke hulpbronnen. Dat is Het Nieuwe Ondernemen. Bedrijven moeten meerwaarde leveren voor mens, milieu en maatschappij.’’

Het Koploperproject helpt ondernemers om op een doelgerichte en effectieve manier in één jaar duurzamer te ondernemen. In Friesland doen er inmiddels meer dan 120 bedrijven en zes gemeenten mee, verdeeld over veertien projecten. De deelnemende ondernemers krijgen coaching van duurzaamheidsspecialisten en leren van ervaringen van andere deelnemers. De Vries: ,,Veel MKB’ers willen wel duurzamer ondernemen, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Bovendien komen ze er vaak niet aan toe door de waan van de dag of ontbreekt investeringsbereidheid. Wij laten zien dat het loont en werkt.’’

Koekjesfabriek
Een van de doelen van STOP is behoud van De Koekjesfabriek in Wedde. Vanaf 2008 staat dit karakteristieke pand te koop. In de voormalige koekjesfabriek, gebouwd in 1953, is een aantal kleinschalige bedrijven en woningen gevestigd. Er is ruimte voor meer bedrijven, bedrijvigheid en activiteiten. De onderhoud status van het pand gaat achteruit en energiekosten stijgen. Als het zo door gaat, bestaat een groot risico dat het pand in verval komt. STOP is een van de huurders van het pand en zet zich in voor een nieuwe (extra) bestemming van de Koekjesfabriek.

Kijk voor meer informatie www.ontwikkelingpotentieel.nl en www.koploperproject.nl of neem contact op met Reina Boels via tel. 06-10385146, of e-mail info@ontwikkelingpotentieel.nl.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.