‘Falen is niet dat de bal valt, falen is hem niet weer oppakken’

Entertainer Jos Tipker uit Vlagtwedde geniet van elke nieuwe uitdaging

gepubliceerd in het Westerwolde Lougblad

door Jan Johan ten Have

VLAGTWEDDE – Jos Tipker uit Vlagtwedde jongleert, goochelt en maakt ballonfiguren op onder meer recreatieparken, BSO’s en kinderfeestjes. Terwijl hij voor een kind een aapje of hondje maakt van een ballon, zorgt hij er wel voor dat de rest zich ook vermaakt. Ook handhaaft hij terloops de orde. “Anderhalf uur een grote groep kinderen in toom houden is mentale topsport”, zegt hij. Hij doet het met plezier en overgave: “Wat ik doe is wie ik ben.”

Entertainer Jos Tipker, van natuureducatie tot jongleren, goochelen en ballonfiguren maken (foto Jan Johan ten Have).

Een vriendin zei eens tegen Jos: ‘Jij kunt ook met alles een trucje’. “Is niet waar hoor”, zegt hij terwijl hij jongleert en balanceert met een stuk of vijf tandenborstels. Veel mensen denken dat de trucs hem komen aanwaaien. Dat hij een natuurtalent is die niets hoeft te doen dan een paar voorstellingen per week te geven.

Jos laat even iets zien. Hij maakt een pirouette terwijl hij jongleert met vijf ballen tegelijk. En daarna maakt hij van een ballon een aapje. Achter zijn rug. Terwijl hij een jongleerkegel balanceert op zijn kin. 

“Dit doe je echt niet zomaar even, hier zitten vele tientallen uren training in”, legt hij uit. “Je kunt iets niet ineens. Maar wil je iets echt graag leren, dan kun je het. Daarvan ben ik hartgrondig overtuigd. Je moet natuurlijk niet bang zijn voor een fout of mislukking. Falen is niet dat de bal valt, falen is hem niet weer oppakken.”

Natuureducatie

“Stap jij wel eens uit je comfortzone?”, vraagt Jos. De entertainer doet dat wel, zo veelvuldig dat zijn comfortzone inmiddels een ongekende omvang heeft. Het is zijn levensinstelling: “Een onverwachte kans, een grappig idee van iemand, ik ga elke nieuwe uitdaging aan.” Treedt hij niet op, dan is hij in de weer met nieuwe ideeën voor acts of voorstellingen. Zijn inspiratie haalt hij uit het leven, uit reizen – ook veelvuldig naar jongleer- en goochelfestivals – volleyballen, mensen die hij ontmoet en de natuur. Want Jos verzorgt ook nog natuureducatie, onder meer voor scholen. En hij is natuurgids bij de Natuurschool, een organisatie die groene schoolreisjes verzorgt. Dat doet hij in zijn geheel eigen stijl: “Dat doe ik niet als onderwijzer, dat kan de meester of juf zelf wel.” Ook dan is hij entertainer, maar wel eentje die de natuur kent: “Vroeger wilde ik altijd dierenverzorger worden, de natuur boeit me. Ik heb geen diepe kennis, maar weet van heel veel dingen wel wat. Dat zit allemaal in laatjes in mijn hoofd. Het enige wat ik tijdens natuureducatie hoef te doen is op het juiste moment het juiste laatje opentrekken. Daar heb ik mezelf in getraind.”

Bij zijn circusentertainment is geen voorstelling gelijk, Jos improviseert veelvuldig: “Ik bereid me goed voor, maar slechts in hoofdlijnen. De muziekkeuze wisselt en jongleren is improvisatie. Ook reageer ik op het publiek. Ik heb tomeloze energie en lijk heel chaotisch. Maar het is gestructureerde chaos. In mijn hoofd is het altijd druk. Dat is geen beperking, maar een talent dat ik optimaal benut”, zegt Jos. De communicatie met kinderen leerde hij toen hij een jaar of vier werkte als badmeester. En als vrijwilliger van de Vakantiespelweek in Onstwedde. Dat doet hij na 17 jaar nog altijd. 

Adrem

Meer dan driehonderd kinderfeestjes en zo’n tweeduizend voorstellingen telt zijn palmares inmiddels. Daardoor kan hij zijn publiek ‘lezen’. Is een kind vervelend, jengelig of juist heel verlegen, Jos heeft passende grapjes, anekdotes en reacties. Een kind dat ‘ik wil’ roept, zet hij even opzij en van die bijdehante oom in het publiek heeft hij elke grappig bedoelde opmerking ook al duizend keer gehoord. “Ik kan ze allemaal van repliek dienen, op diverse manieren”, zegt de assertieve entertainer die van adrem zijn z’n tweede natuur heeft gemaakt: “Iemand noemde mij eens een ‘opvoeder’. Dat is helemaal waar.” 

Jos is op het moment van dit interview net terug van een vriendenreisje naar Parijs. Ook daar speelde zich bijna vanzelfsprekend een reeks spontane gebeurtenissen af. Voor ze het wisten, zaten ze thuis bij een onbekende Parijzenaar aan een biertje. En renden ze langs zo’n oplichtend radar-snelheidsbord om te kijken wie het hardst kon. In de metro zat een sip meisje. Dan kan Jos het niet laten om een ballon uit zijn binnenzak te trekken en spontaan een aap of hondje te maken. Het kind fleurde op, de ouders lachten. “Eigenlijk deed ik dat alleen maar om goede sier te maken bij mijn vrienden”, grinnikt hij. En serieus: “Als je een ballon opblaast, gebeurt er altijd wat.” Dat is het met Jos: het is nooit saai.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.