‘Sterk bedrijfsleven is essentieel voor de lokale en regionale gemeenschap’

Interview met Peter Erdman voor de derde keer voorzitter ondernemersvereniging Mercurius Ter Apel

door Jan Johan ten Have, voor Westerwolde Lougblad

TER APEL – Peter Erdman is benoemd tot nieuwe voorzitter van handels- en ondernemersvereniging Mercurius in Ter Apel. En dat is niet voor het eerst. De Ter Apeler is voor de derde keer verkozen. En hoewel zijn snel groeiende bedrijf veel van zijn tijd opslokt en er ook zo’n bestuursfunctie nogal wat uren gaan zitten, zei hij toch ‘ja’: “Want soms moet je jouw eigen belang aan de kant zetten voor een groter doel. Ik zet mij in voor sterk bedrijfsleven, want dat is essentieel voor de lokale en regionale gemeenschap.”

Voorzitter Peter Erdman van ondernemersvereniging Mercurius Ter Apel in het centrum van Ter Apel (foto Jan Johan ten Have).
Peter Erdman in het centrum van Ter Apel (foto Jan Johan ten Have).

Mensen kopen steeds meer online. Erdman ziet het met lede ogen aan: “De verplichte sluiting van winkels tijdens de coronacrisis deed hier geen goed aan. Nog meer mensen vonden de weg naar webshops. Maar grote online retailers sponsoren niet jouw sportclub. Ze organiseren niet de Sinterklaasintocht, de jaarmarkt of een muziekfeest op het plein. En is er iets met je product, kun je niet even binnenlopen voor een vraag of service. En dan heb ik het nog niet eens over de werkgelegenheid die lokale ondernemers bieden, zowel middenstand en horeca als alle overige bedrijven. Daarom veranderden wij tijdens mijn vorige voorzittersperiode de naam ‘handelsvereniging’ uit tot ‘ondernemers- en handelsvereniging’ Mercurius. Lokaal bedrijfsleven zo verschrikkelijk belangrijk voor de leefbaarheid van Ter Apel. En dat kan alleen bestaan als mensen lokaal hun inkopen doen. Dat is één van de dingen waarvoor ik mij sterk wil maken.”

Erdman neemt zelf het voortouw. Klanten van zijn bedrijf – makelaardij, Regiobank en hypotheek- en verzekeringsadvies – krijgen bij het afnemen van verschillende producten en diensten waardebonnen van Ter Apeler bedrijven: “Mensen die een huis kopen, krijgen een bon voor de lokale woninginrichter. Zo speel je elkaar klanten toe en versterk je elkaar.”

Samen Sterk

Een andere belangrijke taak voor de handels- en ondernemersvereniging is die als gesprekspartner van de gemeente over zaken die alle Ter Apelers aangaan, zoals bestrijding van criminaliteit en onderhoud van de openbare ruimte. Momenteel werkt de gemeente aan een nieuw centrumplan voor Ter Apel. “Hoe vergroten we de aantrekkelijkheid van het centrum van Ter Apel verder, is één van de speerpunten”, licht Erdman toe. “Met meer groen in het centrum, bijvoorbeeld. Ook overleggen we over hoe om te gaan met de weekmarkt, de Boeskoolmarkt en de kermis.” Ook draagvlak vanuit de provincie is essentieel, bijvoorbeeld om meer financiële ruimte te creëren: “Daarom vind ik het zo belangrijk dat wij onlangs de Groninger gedeputeerde Tjeerd van Dekken in ons dorp mochten rondleiden, zodat hij kon zien en horen wat onze kracht is en waar onze ambities liggen.”

Dankzij de achterban van ruim negentig ondernemers, neemt de gemeente Mercurius serieus als stem uit het dorp. “Maar dat kan alleen als onze achterban sterk genoeg is”, zegt Erdman. “Je moet wel spreken namens de lokale samenleving. Juist daarom vinden wij het van zeer groot belang dat zo veel mogelijk ondernemers uit Ter Apel lid zijn. Hoe meer achterban, hoe groter onze daadkracht, ook financieel. Niet voor niets staan er in ons logo de woorden Samen Sterk!”

Voorzitter

Erdman was twee keer eerder voorzitter, in de periode 1997-2003 eerst drie jaar vice-voorzitter en daarna drie jaar voorzitter en ook van 2008 tot en met 2014 hanteerde hij de voorzittershamer. En dat doet hij wederom met veel enthousiasme en drive: “We moeten met elkaar een zodanig klimaat in ons dorp en ons winkelcentrum creëren dat mensen hier graag leven en hun inkopen doen. Dat draagt bij aan een gezond ondernemersklimaat. En gezonde bedrijven dragen hun steentje bij aan de lokale gemeenschap. Het is een wisselwerking. Daarom zeg ik van ganser harte: koop lokaal!”

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.