Peter de Vries, zendermanager van NPO Radio 2 en 5
gepubliceerd in Westerwolde Lougblad
door Jan Johan ten Have
ONSTWEDDE – In zijn jeugd waren bekende radio-DJ’s zoals Rob Stenders, Jeroen van Inkel en later Rick van Velthuysen en Ruud de Wild zijn grote voorbeelden. Wie hem toen had verteld dat hij ooit hun leidinggevende zou worden, had hij waarschijnlijk voor gek versleten. Toch is dat wat gebeurde. Want tegenwoordig is de uit Onstwedde afkomstige Peter de Vries de zendermanager van NPO Radio 2 en Radio 5. En dus onder meer de baas van de Top 2000. We brengen een bezoek aan Peter in de radiostudio’s van de publieke omroep op het Mediapark in Hilversum.
Peter gunt zijn gast een kijkje achter de schermen van de publieke radio-omroepen. We lopen langs enkele nieuwslezers richting de studio van NPO Radio 5, waar Daniël Dekker op dat moment zijn middagshow presenteert. Terwijl we doorlopen richting NPO Radio 2 passeren we Annemiek Schollaardt, die even wegloopt tijdens haar middagshow. In de andere studio is Gijs Staverman druk doende met de voorbereidingen op zijn dagelijkse programma. De goedlachse radio-DJ zwaait vriendelijk.
Top 2000
Tussen Kerst en oud & nieuw staat heel NPO Radio 2 weer in het teken van de Top 2000: de Lijst der lijsten, hét radio-evenement van het jaar. De lijst die wekenlang de gemoederen van honderdduizenden of zelfs miljoenen mensen bezighoudt, het exacte aantal stemmen wordt geheim gehouden. Het zijn de dierbaarste liedjes ooit, van iedereen persoonlijk die samen elk jaar een nieuwe lijst van de 2000 mooiste liedjes aller tijden vormen. Het uitzoeken van die liedjes voor het stemmen, het jaarlijkse oh-nee-toch-die-ben-ik -vergeten gevoel als je de lijst net hebt ingestuurd en de lijstjes op social media die altijd weer voer voor gezonde discussie vormen.
Het weerspiegelt voor Peter alles wat NPO Radio 2 is en wil zijn. “Voor de 23e keer begint het aftellen naar het nieuwe jaar al met kerst”, zegt hij. “De Top 2000 is elk jaar weer de soundtrack van het eind van het jaar. Het is uitgegroeid tot een evenement dat heel Nederland verbindt.”
Als zendermanager hakt hij elk jaar de knoop door wie van de NPO Radio 2-presentatoren dit jaar de Top 2000 mogen presenteren: “Iedereen wil dolgraag, dus je moet altijd weer mensen teleurstellen”, vertelt hij. Hoe vervelend die boodschap ook is, hij brengt hem op de manier zoals hij leiding geeft: met hart voor het gevoel van mensen, maar wel direct en recht door zee: “Ik ben en blijf een echte Groninger. What you see is what you get. De deur van mijn kantoor staat bijna altijd open en alle medewerkers hebben mijn mobiele nummer. Ik draai er niet omheen, vertel rechtuit hoe het zit of hoe ik erover denk. Dat is niet aangeleerd, dat is hoe ik van nature ben. En daarin zie ik raakvlakken met de vele Noordelijke collega’s hier bij de nationale radio, zoals Jurgen van den Berg en Bert Haandrikman.
Mike Oldfield en Ede Staal
Op de samenstelling van de Top 2000 oefenen Peter en zijn collega’s geen enkele invloed uit, behalve dan dat zij net als alle andere Nederlanders hun stem uitbrengen. Op zijn lijstje prijken klassiekers van onder meer Faith No More, Pink Floyd, Simple Minds, jeugdliefde U2, De Dijk, Metallica en Tori Amos. Ook Tubular Bells van Mike Oldfield staat erin. Over dat nummer vertelt hij: “Met ruim 25 minuten is dit het langste nummer dat erin staat. Vorig jaar draaide de DJ van dienst de korte radioversie. Op dat moment zag ik Twitter helemaal los gaan, Nederland was woest. Nou bemoei ik mij verder inhoudelijk nergens mee, maar deze opwinding vond ik heel terecht. En met gepaste trots zeg ik dat het nummer er wederom in staat. En dat wij de albumversie van de eerste tot de laatste noot gaan draaien, op 28 december tussen elf en half twaalf in de ochtend.”
Hij verklapt verder dat de trots van Groningen Ede Staal de lijst ook weer heeft gehaald, zelfs de top 1000. ‘t Het nog nooit zo donker west is te horen op 29 december, tussen acht en negen in de ochtend: “Daniël Lohues, Gé Reinders, Ede Staal en de Bökkers in de lijstjes geven aan hoe zeer mensen de regionale eigenheid waarderen. Dat vind ik geweldig en dat gevoel deel ik, als ik Ede Staal hoor dan ben ik voor even weer die kleine jongen aan de ontbijttafel voor wie mijn moeder de broodjes smeerde terwijl Radio Noord op de achtergrond speelde.”
Radioman en DJ
Dat die kleine jongen van toen een radiodier pur sang zou worden, was geen grote verrassing. Al in zijn jongenskamer boven de dierenartsenpraktijk van zijn ouders aan de Hardingstraat in Onstwedde was hij altijd in de weer met singletjes, draaitafels en microfoons. Dit bracht hem als tiener achter de draaitafel van jeugdsoos De Boerderij in zijn woonplaats. Hier leerde hij de grondbeginselen van ervaren lokale DJ’s als Kas Oortwijn, John Grevink en Herman Mulder. In die gloriejaren van de discotheken draaide hij in de loop der jaren als freelance-DJ in vele uitgaanstenten in de regio, onder meer regelmatig in de Vlagtwedder discotheken Vanity en De Schutstal.
“Met wat ik verdiende als DJ bekostigde ik mijn studie aan de School voor journalistiek in Zwolle”, vertelt hij. Peter was niet alleen achter de draaitafel in discotheken te vinden, ook zijn liefde voor radio kreeg vorm toen hij bij Radio Westerwolde de zaterdagavondshow ging presenteren, onder meer met Tedo Swarts, die nog immer te horen is op deze zender.
Tijdens zijn opleiding wist Peter een stageplek te bemachtigen op de redactie van het NPO Radio 2 programma van presentator Bert Kranenbarg. Na het afronden van de studie kreeg hij een ‘geweldige kans’: hij mocht popnieuws gaan schrijven voor de Magic Friends Sjors Fröhlich en Peter Plaisier op NPO 3FM en later voor Ferry Maat’s Maat in de Middag. “En daar kreeg ik dan geld voor, dat vond ik zo bijzonder”, lacht hij. Peter maakte een stap toen hij een vaste baan kreeg aangeboden als redacteur en producer voor het programma van Bert Kranenbarg. “Een geweldige kans natuurlijk, maar al snel kwam ik erachter dat NPO Radio 2 eigenlijk te vroeg kwam voor mij. Ik vond het dan ook prachtig dat ik in 1997 mocht beginnen bij Corné Klijn, als vakantievervanger van zijn vaste popnieuwspresentator Tom Blomberg.”
Radiorevolutie
“Gedurende drie jaar deed ik allerlei tijdelijke baantjes bij 3FM tot zendermanager Paul van der Lugt mij vroeg voor het 3FM Nieuws. Ik ben als opgeleid journalist nieuwsliefhebber en toen Paul met het idee kwam voor een heel nieuwe stijl van nieuwsbulletins op zijn zender, greep ik die kans. Samen met Jeroen Stomphorst, Matijn Nijhuis, Arjan Penders en Mattijs van der Wiel. Wat wij daar met elkaar neerzetten bleek een schot in de roos, een uniek concept dat een ware radiorevolutie veroorzaakte: staccato ANP-nieuwsberichten werden vervangen door veel lossere berichten, meer toegespitst op de luisteraar, met quotejes en dynamiek tussen de presentator en de nieuwslezer.” Na acht jaar maakte Peter de overstap naar het programma van Sander de Heer op NPO Radio 2 om de 3FM-nieuwsformule ook daar te implementeren.
Begin 2011 werd hij benoemd tot eindredacteur van het NPO Radio 1 Journaal. Dit leverde Peter één van de hoogtepunten uit zijn carrière op: “In 2012 verzorgde ik met onder meer Felix Meurders, Jack van Gelder, Jurgen van den Berg en Willemijn Veenhoven de verslaggeving op locatie van de Olympische Spelen in Londen. Drieënhalve week lang verzorgden wij de dagelijkse uitzendingen vanuit het Holland Huis Alexandra Palace, bij de meesten bekend als dartslocatie Ally Palley. Het was een kleine maand bikkelhard werken, maar het was een memorabele ervaring met een werkelijk fantastische ploeg.”
Zendermanager
Peter kreeg opnieuw een kans op een unieke uitdaging: een baan als chef eindredactie van het NPO Radio 1 Journaal. Ernstige hartproblemen wierpen echter roet in het eten. Peter onderging een open hartoperatie en was daarna een half jaar uit de running. “Inmiddels gaat het uitstekend met me, ik voel me fysiek topfit”, vertelt hij. Hij vond een baan als eindredacteur van het NPO Radio 1 Journaal naast presentator Jurgen van den Berg.
In 2017 maakte hij de overstap naar BNNVARA als eindredacteur van NPO Radio 2: “Ik mocht weer werken met presentatoren die ik nog kende uit mijn tijd bij 3FM, zoals Gerard Ekdom, Rob Stenders, Ruud de Wild en Jeroen Kijk in de Vegte.” Zeven maanden later was hij hoofd Radio van BNNVARA. En twee jaar later werd Peter gevraagd om te solliciteren naar de functie van zendermanager NPO Radio 2 en Radio 5, een baan die hem na een zeer uitgebreide assessment werd gegund. Want zo voelt Peter dit oprecht: “Ik word betaald om radio te luisteren, mag samenwerken met een fantastische groep mensen om met elkaar het succes van twee van de grootste muziekstations van Nederland. Uit de grond van mijn hart, dit is de mooiste baan die ik mij kan voorstellen.”
Speak Your Mind