‘Vrijwilligers die ruim veertig wandelpaden beheren en onderhouden, dat is geweldig!’

Henk Oosterhuis uit Musselkanaal voorzitter Stichting Wandelen in Westerwolde

interview door Jan Johan ten Have, publicatie in Westerwolde Lougblad

WESTERWOLDE – Henk Oosterhuis uit Musselkanaal is enthousiast wandelaar en houdt van Westerwolde. Daarom draagt hij Stichting Wandelen in Westerwolde al vele jaren een warm hart toe. Toen de stichting begin dit jaar een nieuwe voorzitter zocht, stelde hij zich beschikbaar. De keuze viel op hem: “Ruim veertig wandelroutes die louter door vrijwilligers zijn gemaakt en worden onderhouden, dat vind ik geweldig. Vanuit het bestuur willen we dat enthousiasme actief faciliteren en aanmoedigen. Daaraan draag ik graag mijn steentje bij.”

Henk Oosterhuis uit Musselkanaal, voorzitter Stichting Wandelen in Westerwolde (foto Jan Johan ten Have)
Henk Oosterhuis uit Musselkanaal, voorzitter Stichting Wandelen in Westerwolde (foto Jan Johan ten Have)

Henk is geen onbekende binnen de stichting. Samen met zijn echtgenote was hij het afgelopen jaar al werkzaam als coördinator van het Westerwoldepad dat ook door de stichting wordt geëxploiteerd. Onder zijn bezielende aanvoering is het pad van Wedderbergen naar Ter Apel met behulp van vele vrijwilligers uitgebreid van ruim 40 kilometer tot een 96 kilometer lange rondwandeling. Ook verzamelde de stichting middelen om de route volledig te markeren. “Het resultaat valt bij veel wandelaars in bijzonder goede aarde”, weet Henk. “Begin dit jaar liet Tourist Info Westerwolde vijfduizend folders drukken en nu al moet er een nieuwe druk komen, ze zijn allemaal uitgegeven. En ook via onze website wandeleninwesterwolde.nl krijgen we heel veel enthousiaste reacties”. 

Ontwikkelingen 

Naast het Westerwoldepad beheert de stichting veertig kortere wandelroutes in Westerwolde, met een lengte variërend van 1,5 tot ruim 15 kilometer. Ook die wil de stichting nieuw leven inblazen. Zo passen de vrijwilligers een aantal routes aan zodat de wandelaars over nog meer onverharde paden door de natuur lopen. Want dat is natuurlijk het mooist. Daarnaast worden op de routekaarten de knooppunten van het Wandelknooppuntennetwerk vermeld, zodat wandelaars op basis van de knooppunten de wandelingen desgewenst zelf kunnen inkorten of uitbreiden.

Vrijwilligers van de stichting controleren regelmatig de beloopbaarheid van de wandelpaden en verzorgen zo nodig kleinschalig onderhoud. Gebiedseigenaren zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en het Waterschap verzorgen groter onderhoud, zoals het maaien van de paden en ingrijpende snoeiwerkzaamheden. “Bij extreme groeiomstandigheden, zoals dit jaar, ontstaat er soms achterstand in de maaiwerkzaamheden”, legt Henk uit. “Om de wandelpaden dan toch zo veel mogelijk begaanbaar te houden, roept de stichting een werkgroep van vrijwilligers in het leven die dan zelf -in overleg met de gebiedseigenaar – de nodige maai- en snoeiwerkzaamheden uitvoert. Daarvoor schafte de stichting onlangs een elektrische bosmaaier aan.

“De wandelroutes zijn via de site wandeleninwesterwolde.nl gratis verkrijgbaar als gps-bestand, kaartje en routebeschrijving. Onlangs is ook de eerste wandeling volledig gemarkeerd: Zellinger Bossen (route 22). En het is de bedoeling om dit met meer van onze routes te gaan doen. Want wij weten: veel mensen wandelen nou eenmaal graag gemarkeerde routes.” Om de naamsbekendheid van de stichting en de tientallen prachtige routes nog beter te promoten verspreidt is de de stichting van plan een nieuwe folder te verspreiden met QR-codes in de regio, waarmee wandelaars de route eenvoudig kunnen downloaden. Ook willen we meer met social media gaan doen, niet alleen voor mensen van buiten maar vooral ook voor iedereen uit eigen streek. Want wij willen ook zo veel Westerwolders stimuleren om te genieten van wandelen in de eigen, vaak verrassend mooie regio.”

Fervent wandelaar

Dat juist Henk Oosterhuis de nieuwe voorzitter van Stichting Wandelen in Westerwolde is, is eigenlijk niet eens zo verwonderlijk. Want de voormalige persfotograaf en gepensioneerd medewerker van het PvdA-partijbureau in Amsterdam is al zo’n twintig jaar fervent wandelaar. Hij vertelt: “Toen ik een jaar of vijftig was, kreeg ik de diagnose diabetes. De dokter zei dat ik meer moest bewegen, maar ik ben niet zo’n sporter. Van vrienden kreeg ik een boekje van langeafstandswandelpad het Drenthepad. Dat pad gingen we samen lopen. De eerste keer liepen we een etappe van 18 kilometer. Na afloop was ik helemaal kapot. Maar ik had wel de smaak te pakken. We liepen in de maanden daarop het complete Drenthepad en daarna volgden vele andere langeafstandswandelingen zoals het Pieterpad, Havezathepad, Trekvogelpad en Naoberpad. Voor laatstgenoemd pad zochten de initiatiefnemers Wandelnet en Nivon vrijwilligers. Ik meldde me aan en een half jaar later was ik de coördinator van het noordelijke deel. Het vele wandelen resulteerde erin dat ik mijn insulinegebruik al een aantal keren naar beneden kon bijstellen. En wandelen is niet alleen goed voor de lichamelijke gezondheid, het is ook nog eens goed voor je geest. Want het maakt je hoofd helemaal leeg. En veel meer dan tijdens autoritten of op de fiets heb je de tijd en gelegenheid om de omgeving goed in je op te nemen. En die omgeving is hier prachtig. Daarom kan ik iedereen aanraden om vaker te gaan Wandelen in Westerwolde.”

Comments

  1. Het is jammer dat dit door vrijwilligers moet worden gedaan, maar het is fantastisch dat ze het doen. Veel respect voor hen!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.