‘Soms krijg ik partijtjes in ruil voor een paar droge worsten of een fles jenever’

Vinylverzamelaar Henk Langenburg uit 2e Exloërmond is altijd op zoek naar plaatjes – interview

interview door Jan Johan ten Have, gepubliceerd in Week in Week uit

2E EXLOËRMOND – Snerpende metalgitaren, klassieke symfonieorkesten en  opera-gezang laat hij graag aan zich voorbijgaan. Maar wie op zolder nog een bak met in onbruik geraakte lp’s en singletjes heeft staan van bijvoorbeeld piratenmuziek, Duitse schlagers, country, polka, instrumentale muziek, jaren ‘70 en ‘80 Top 40 muziek of stemmingsmuziek, mag vinylverzamelaar Henk Langenburg uit 2e Exloërmond altijd bellen of e-mailen.

Vinylverzamelaar Henk Langenburg uit 2e Exloërmond in zij piratenstudio Radio Rosamunde (foto Jan Johan ten Have)
Vinylverzamelaar Henk Langenburg uit 2e Exloërmond in zij piratenstudio Radio Rosamunde (foto Jan Johan ten Have)

“Ik ben verzamelaar van vinyl en pertinent geen handelaar”, vertelt de 25-jarige Henk, zoon van Harry Langenburg die al tientallen jaren een bekende naam in het radiolandschap van Noordoost-Nederland. “Veel mensen weten dat ik verzamel en regelmatig krijg ik partijtjes aangeboden. Daar betaal ik dan een passende vergoeding voor. En soms krijg ik ze in ruil voor een paar droge worsten of een fles jenever.” 

‘Het is mij te doen om de charme, rommelen in zo’n grote bak vol singletjes vind ik geweldig!’

“Ik heb wel eens een partijtje gekregen waar dan een zeldzaam of zeer waardevol exemplaar tussen zit. Als dat muziek is die ik zelf niet zoek, dat laat ik dan wel even weten aan degene die ze gaf of verkocht. En natuurlijk krijgen ze die desgewenst terug. Het is mij niet om het geld te doen, daarom verkoop ik mijn platen ook niet. Hooguit ruil ik eens wat met andere verzamelaars als ik bepaalde platen dubbel heb.”

Etherpiraat

Henk is een liefhebber van muziek op vinyl. Waarom? “Ik ben opgegroeid met vinyl, pa was vroeger etherpiraat en die had heel veel singletjes en LP’s. Het geluid vind ik mooi, veel mooier dan dat van cd’s. Zelf heb ik ook een piratenstation, Radio Rosamunde, zo heette pa zijn zender ook. Als ik uitzend, draai ik vrijwel nooit muziek uit de computer. Het is mij te doen om de charme, het rommelen in zo’n bak met singletjes vind ik geweldig.” 

Het zenden is er bij Henk met de paplepel ingegoten. Als hij uitzendt is het vaak erg gezellig in de studio. Jan en allemaal komt langs om er van de sfeer te proeven. En terwijl er lekker wordt gekletst, legt Henk de naald op het ene na het andere singletje op de draaitafel: “Ik wil de studio wat groter maken. Want ik verzamel ook allerlei andere memorabilia over muziek, zoals posters, fotokaarten en stickers. Daarmee wil ik de vergrote studio straks gezelliger maken.”

Sneeuwbal Trio

De plaatjes van het legendarische piratenlabel Telstar vindt hij prachtig. Als artiest is het Sneeuwbal Trio favoriet , het Gronings-Drentse trio van zanger-gitarist Koos Hindriks, zanger-accordeonist Dick van der Woude en drummer Jan Brongers. Het Sneeuwbal Trio is bekend van piratenhits als ‘Adé, M’n Kleine Paloma’, ‘Hallo Venus, Hallo Heidi, Angelina’ en ‘Het Oude Huisje’. De glory days van dit drietal liggen inmiddels zo’n veertig jaar achter ons, maar dat deert de jeugdige Veenkoloniaal geen seconde: “Ik heb van alles van het Sneeuwbal Trio, zoals platen met handtekeningen die niemand anders heeft.”

Ouderwetse romantiek

Henk neemt een slok van zijn koffie, lekkere oldschool filterkoffie – ‘Senseo vind ik smerig’ – als hij vertelt over zijn liefde voor volksmuziek en etherpiraterij: “Ik houd van de techniek en van de muziek. En het is schitterend om tijdens de uitzending reacties te krijgen. Bijvoorbeeld van luisteraars die een plaatje willen aanvragen. Het is die ouderwetse romantiek, dat gevoel is met niks te vergelijken.”

Wie oude lp’s of singletjes beschikbaar heeft voor Henk Langenburg mag contact opnemen via tel. 06-21943948 of e-mail h.langenburg@outlook.com.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.