CDA-bijeenkomsten: buitendorpen focussen op leefbaarheid, voorzieningen en werkgelegenheid

MUSSELKANAAL/ONSTWEDDE – De inwoners van de buitendorpen in de gemeente Stadskanaal willen een goed georganiseerde samenleving, waarin de leefbaarheid wordt gestimuleerd door goede voorzieningen en werkgelegenheid. Dat zijn de uitkomsten van de eerste twee openbare bijeenkomsten, die CDA Stadskanaal hield in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. De derde en laatste bijeenkomst vindt plaats op donderdag 10 oktober in Stadskanaal.

 De burgers willen goede voorzieningen. Zo leeft er in Musselkanaal de wens van een compact centrum met goede parkeergelegenheid en gezelligheid. Zwemvereniging Nova slaakte een noodkreet omdat zij vreest dat zwemmen voor hun leden in het Pagecentrum in de toekomst onbetaalbaar wordt. En voor met name de jongeren moet er de gelegenheid zijn om in eigen dorp te blijven wonen. Vergrijzing is een grote zorg, al ziet een aanwezige in Onstwedde liever dat er over ‘verzilvering’ wordt gesproken. In Onstwedde kwamen instandhouding van de openbare bibliotheek en zwembad ’t Vlasmeer als wensen van burgers en belangengroepen duidelijk naar buiten. Verlaging van de als erg hoog ervaren entreeprijs zou de bezoekersaantallen kunnen stimuleren.

Bereikbaarheid
Ook verbetering van bereikbaarheid staat op het wensenlijstje van velen. Zo wensen inwoners van Musselkanaal en omgeving dat de geplande spoorweg ook langs Musselkanaal gaat rijden. Bij konvooivaart door het Stadskanaal stellen zij vraagtekens omdat dit de vrijheid van varende recreanten beperkt. De inwoners van Onstwedde hekelen de slechte bereikbaarheid van het dorp na afsluiting van de afrit Onstwedde op de N366, onder meer via de smalle parallelweg langs de N366. Ook de slechte bewegwijzering is een doorn in het oog, evenals de slechte staat van het wegdek van de N974 tussen Veenhuizen en Stadskanaal.

131004 - CDA-meeting

Werkgelegenheid
Behoud en uitbreiding van werkgelegenheid is bittere noodzaak, zo werd tijdens de bijeenkomst voor Musselkanaal, Mussel en Vledderveen geschetst. Ook de burgers uit Alteveer en Onstwedde maken zich hierover zorgen, onder meer vanwege verdringing op de arbeidsmarkt door oneigenlijk vrijwilligerswerk. Volgens een van de aanwezigen in Onstwedde is een gebrek aan vernieuwing en werkgelegenheid de belangrijkste reden voor jongeren om de regio te verlaten.

Uitstraling
Ook uitstraling van de gemeente is volgens de inwoners zwaarwegend. Zo zien de aanwezigen tijdens de bijeenkomst in Musselkanaal de leegstand van winkels in het centrum van die plaats graag verdwijnen. Onderhoud van openbaar groen in het buitengebied, zoals het maaien van bermen, kan volgens sommigen beter. Een werkgroep wil meer stilte in de regio door activiteiten waarbij geluid vrijkomt aan banden te leggen. In Onstwedde heerst ergernis over verpaupering. Onder meer twee leegstaande boerderijen, een voormalig café en het onbebouwde terrein van een afgebrande horecagelegenheid zijn een doorn in het oog.

Input
Het CDA neemt alle input uit deze drie bijeenkomsten mee in de samenstelling van het programma voor de verkiezingen van volgend jaar. Zo geeft de partij burgers, het verenigingsleven als belangenorganisaties de gelegenheid invloed uit te oefenen op beleid en keuzes. De inwoners van de gemeente hebben nog één mogelijkheid om hieraan deel te nemen. De derde en laatste bijeenkomst vindt plaats op donderdag 10 oktober vanaf 20.00 uur in gebouw De Eendracht in Stadskanaal.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.