Emoties over jakkerend verkeer en scheefliggend fietspad Drouwenermond lopen hoog op

Drouwenermond loopt massaal uit voor bewonersavond van college en raadsleden

Publicatie in Week in Week uit

door Jan Johan ten Have

DROUWENERMOND – Drouwenermond is er helemaal klaar mee. Het gejakker en gejaag over het Zuiderdiep moet maar eens afgelopen zijn. En ook de ronduit gevaarlijke situaties op het scheefgezakte fietspad zijn de dorpsbewoners een doorn in het oog. Geen van de eerder gehouden bewonersavonden in van B & W en raadsleden in Borger-Odoorn werd daarom zo druk bezocht als deze. En de boodschap van Drouwenermond is kraakhelder: de gemeente moet het nou maar eens laten zien, want van het geloof in beloftes van politici en bestuurders is na meer dan twintig jaar vruchteloos praten niet veel meer over.

Bewonersavond gemeente Borger-Odoorn in De Gulle Boergondiër in Drouwenermond
Bewonersavond gemeente Borger-Odoorn in De Gulle Boergondiër in Drouwenermond (foto Jan Johan ten Have)

Een enquête moet er volgens haar komen. Gevolgd door overleg met burgers. En dan planvorming en een onderzoek van een extern verkeersbureau. Wethouder Nynke Houwing gooide het over de boeg van de inspraak en tijdrovende procedures bij de aanpak van de verkeersproblemen in Drouwenermond. Het viel niet in goede aarde. “Vertragingspolitiek”, meende één van de ongeveer zeventig aanwezigen in restaurant De Gulle Boergondiër. “Loze beloftes”, riep een ander door de zaal. “Waarom nou alwéér een enquête?”, wilde een dorpsbewoner weten. “Die hebben we in 1996 al ingevuld, pak die maar uit de la. Zo lang wachten wij hier al op een maximumsnelheid van 50. En nu moeten we weer wachten tot 2025.’

Bijval

De situatie: op de doorgaande weg door het lintdorp mag 70 kilometer per uur worden gereden. Snelheden van 100 en meer zijn er echter aan de orde van de dag. In alle overige parallelle Veenkoloniale dorpen is de maximumsnelheid in de bebouwde kom 50 kilometer per uur. Dat wil Drouwenermond ook. En wel nu, althans nog dit jaar. Op de opmerking van een aanwezige ‘ik denk dat iedereen hier wel 50 wil’ klonk bijval uit de zaal. “Wil je als college herstel van vertrouwen, zorg dan dat er voor het eind van dit jaar 50-kilometerborden staan”, sprak een ander. Wethouder Houwing beloofde ‘terugkoppeling met verkeersambtenaren’ en ‘een antwoord waarop jullie zeker geen zes weken hoeven te wachten’. Het leek nauwelijks effect te hebben. “Het duurt gewoon véél te lang”, klonk een reactie. 

Fietspad

Ook het scheve en beschadigde fietspad leidt tot gevaarlijke situaties. Herstel moet volgens wethouder Freek Buijtelaar grondig gebeuren: oplapwerk volstaat niet, het fietspad moet eruit en opnieuw gefundeerd en aangelegd worden. Een aanwezige vreest dat dit allemaal voor niets zal zijn zolang de zware tractoren van waterschap Hunze & Aa’s bij slootonderhoud met twee wielen over de zijkant van het fietspad blijven rijden. Houwing zegde toe dat ook het waterschap in de oplossing wordt betrokken. 

De bijeenkomst zonder gespreksleider en met haperende geluidsinstallatie leek even te ontaarden in een chaotische spraakverwarring waarbij enkele dorpsbewoners de rest overstemden. Maar de orde herstelde enigszins en Buijtelaar wist het gehoor duidelijk te maken dat de situatie toch wel is veranderd: “Er is nu meer geld voor verkeersmaatregelen beschikbaar. We hebben een half miljoen euro voor verbetering van de verkeersveiligheid in de gemeente en dat geld moeten we goed besteden. “Eerst is Valthermond aan de beurt, dan Nieuw-Buinen en tegen de tijd dat jullie aan Drouwenermond toe zijn, is het geld zeker weer op?”, vroeg een aanwezige, maar Houwing verzekerde de spreker dat dit niet het geval is. Samengevat: er is geld, de gemeente maakt volgend jaar samen met Dorpsbelangen plannen en zorgt ervoor dat alles volgens de regels gebeurt. Dan kan de uitvoering in 2023 beginnen. Het zal Drouwenermond eens benieuwen…


Burgemeester belooft aanpak overlast boerderij

De overlast van gasten van de ‘Witte Boerderij’ in de buurt is volgens aanwezigen groot en structureel sinds het pand is overgenomen door nieuwe eigenaren. Volgens de buurtbewoners halen klachten bij en gesprekken met de eigenaren niks uit. “Ik ben er helemaal klaar mee, de overlast duurt nu al meer dan twee jaar”, sprak de buurman. Ook de politie zou volgens sprekers niet reageren op klachten over overlast. Burgemeester Jan Seton zegde toe zich in de zaak te gaan verdiepen. Hij zegde toe in overleg te gaan met de politie, te kijken welke stappen er al zijn gezet en welke vervolgstappen er moeten komen. 


Stilstaande windmolens en geld uit gebiedsfonds

De windmolens staan stil. Oorzaak is een mislukte test, weet wethouder Buijtelaar. er wordt gewerkt aan het herstel. En dan ligt er nog een recente uitspraak van het Europese Hof over geluidsnormen. In hoeverre dit consequenties heeft voor de Veenkoloniale molens, is voer voor juristen. Wat wel duidelijk is, is dat er de komende tien jaar jaarlijks minstens 32.000 euro uit de opbrengst beschikbaar is voor projecten in de regio. Een adviesgroep uit Drouwenermond houdt zich bezig met het ontwikkelen van projecten uit dit potje. Eén van de leden is René Boiten: “Dorpsbewoners met een plan of idee mogen zich bij mij melden.”

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.